Σε συμφωνία για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών κατέληξε η ΕΕ μετά από   ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πλέον,βάσει της συμφωνίας, σταματά, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, η πρακτική της απόρριψης ανεπιθύμητων ψαριών από τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Λόγω όμως των πιέσεων των μεγάλων αλιευτικών χωρών (Ισπανία, Γαλλία), θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι χώρες-μέλη θα μπορούν να ζητούν να απορρίπτουν έως το 7,0% των αλιευμάτων τα πρώτα δύο χρόνια και έως το 5,0% στη συνέχεια. 

Τα όρια αλιείας θα καθορίζονται με βάση τις λεγόμενες Μέγιστες Βιώσιμες Αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια και οι ποσοστώσεις για κάθε χώρα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των ψαριών.
Οι αποφάσεις για την αλιεία αποκεντρώνονται και η Κομισιόν θα έχει περιορισμένο λόγο.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ ακόμα και όταν επιχειρούν σε διεθνή ύδατα.

Διαβάστε ακόμα: Παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ επιμένει να επιδοτεί τους αλιείς

«Είναι ένα ιστορικό βήμα για όσους εμπλέκονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που θα ψαρεύουμε στο μέλλον» σχολίασε η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.

Η καταληκτική συμφωνία αναμένεται να λάβει τώρα την οριστική έγκριση των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.