current views are: 1

31 Μαΐου 2013
Δημοσίευση15:38

2 δισ. ευρώ το χρόνο κλέβουν τα κυκλώματα πλαστών και εικονικών τιμολογίων

Ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα»

Δημοσίευση 15:38’
αρθρο-newpost

Ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα»

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο απομυζούν από το ελληνικό Δημόσιο τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Αυτό προκύπτει έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους αρμοδίων οργάνων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο γ.γ. Διαφάνειας πρόσθεσε ότι αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν «αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3220/2004, με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις ΔΟΥ ως ασφάλεια, εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός έτους».

Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού «θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες, όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι, να μην έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ. Έτσι θα είχαν αποφευχθεί φαινόμενα, όπως η περίπτωση του συνταξιούχου που εξέδωσε 365 εικονικά τιμολόγια, ύψους 4.081.000 ευρώ και των 48 αγροτών από τη Στερεά Ελλάδα που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ύψους 222.515.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κι όμως πέρασαν 10 χρόνια και δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση».

Επίσης, σύμφωνα με τον γ.γ. Διαφάνειας, «θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα απάτης, αν η διασταύρωση στοιχείων γινόταν τουλάχιστον ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το χρόνο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».

Για την πάταξη αυτών των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ο κ. Σούρλας σημείωσε: «Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των ελεγκτικών οργάνων, αλλά επιτακτική προβάλει η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης».


σχετικα αρθρα