«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πολλά εξαρτώνται και για την Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες», δήλωσε η  καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, στο οποίο και εμφανίστηκε αντίθετη στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά» επισήμανε η Μέρκελ και, ερωτηθείσα εάν η δύναμή της ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι η πολιτική του Βερολίνου τυγχάνει πολύ προσεκτικής παρακολούθησης διεθνώς. 
Επισήμανε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση γα το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν και ανέφερε ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. 

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.
«Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ό,τι ίσως εκτιμούσαμε», είπε η Άνγκελα Μέρκελ και εξήγησε ότι λόγω της κρίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις που προηγουμένως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. 
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφωνεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα όσον αφορά οικονομικά θέματα.Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε η Μέρκελ, είναι να αναβαθμιστεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. 

Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε επιφυλακτική για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Κομισιόν, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη θεσμική αλλαγή στην ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «επί του παρόντος δεν είναι σκόπιμες οι θεωρητικές συζητήσεις για αλλαγές στα θεσμικά όργανα», ενώ επεσ΄μανε επίσης  «Δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή».