current views are: 1

3 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση06:08

Μάχη στην Κομισιόν για το on line στοίχημα

 Σκληρή μάχη δίνουν τα τα νομικά γραφεία των εταιρειών on line στοιχήματος και οι διεθνείς σύνδεσμοι  τους, με σειρά  καταγγελιών και νομικών επιχειρημάτων στη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, εν όψει της λήξης της τρίμηνης περιόδου αναστολής στις 21/6/2013 για το νέο κανονισμό για τα on line  τυχερά παιχνίδια. Στις 21/6 η Κομισιόν θα επιλέξει ή να μη λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις και να εγκρίνει τη ρύθμιση ως έχει, ή να εισηγηθεί κάποιες μκρές αλλαγές ώστε να εγκρίνει τη ρύθμιση, ή να στείλει εμπεριστατωμένη γνώμη απορρίπτοντας τη νομοθετική ρύθμιση ως έχει και ζητώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Δημοσίευση 06:08’
αρθρο-newpost

 Σκληρή μάχη δίνουν τα τα νομικά γραφεία των εταιρειών on line στοιχήματος και οι διεθνείς σύνδεσμοι  τους, με σειρά  καταγγελιών και νομικών επιχειρημάτων στη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, εν όψει της λήξης της τρίμηνης περιόδου αναστολής στις 21/6/2013 για το νέο κανονισμό για τα on line  τυχερά παιχνίδια. Στις 21/6 η Κομισιόν θα επιλέξει ή να μη λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις και να εγκρίνει τη ρύθμιση ως έχει, ή να εισηγηθεί κάποιες μκρές αλλαγές ώστε να εγκρίνει τη ρύθμιση, ή να στείλει εμπεριστατωμένη γνώμη απορρίπτοντας τη νομοθετική ρύθμιση ως έχει και ζητώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Σκληρή μάχη δίνουν τα τα νομικά γραφεία των εταιρειών on line στοιχήματος και οι διεθνείς σύνδεσμοι  τους, με σειρά  καταγγελιών και νομικών επιχειρημάτων στη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, εν όψει της λήξης της τρίμηνης περιόδου αναστολής στις 21/6/2013 για το νέο κανονισμό για τα on line  τυχερά παιχνίδια. 

Τις πρώτες παρατηρήσεις της  Ένωσης διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association – RGA) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού (European Gaming and Betting Association – EGBA) ακολούθησε η παρατήρηση της ελληνικής εισηγμένης Centric  που διαχειρίζεται της διεύθυνση www.sportingbet.gr  και είναι μια από τις 24 εταιρείες που διαθέτουν προσωρινή άδεια για το on line και τη χάνουν οριστικά με την έγκριση του νέου νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθούν ακόμη 2-3  παρατηρήσεις από εταιρείες του κλάδου και από το χώρο των ελληνικών καζίνων.  Στις 21/6 η Κομισιόν θα επιλέξει ή να μη λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις και να εγκρίνει τη ρύθμιση ως έχει, ή να εισηγηθεί κάποιες μκρές αλλαγές ώστε να εγκρίνει τη ρύθμιση, ή να στείλει εμπεριστατωμένη γνώμη απορρίπτοντας τη νομοθετική ρύθμιση ως έχει και ζητώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται αν δοθεί και νέα περίοδος αναστολής λειτουργίας του νόμου από 1 μέχρι 3 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οδηγία 9834 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη για  την ενσωμάτωση της ρύθμισης  στο ελληνικό δίκαιο.  Ωστόσο θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει την όποια παρέμβαση της Επιτροπής και να υιοθετήσει το νόμο της ακόμη και αν έχει λάβει εμπεριστατωμένη γνώμη. Στην περίπτωση αυτή η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει απευθείας σε παραπομπή ή μετά από καταγγελίες των ενδιαφερομένων εταιρειών.

Οι  παρατηρήσεις

Οι παρατηρήσεις επικεντώνονται στο ότι η άδεια για το on line μονοπώλιο δίνεται ξαφνικά στον ΟΠΑΠ χωρίς διαγωνισμό, με το νόμο αυτό, και είναι ένα νέο δικαίωμα που του εκχωρείται τη  στιγμή που και ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια 4002/2011 προέβλεπε την πώληση αδειών και η ελληνική  κυβέρνηση  έδειχνε διατεθειμένη να πουλήσει άδειες.

Αλλες αναφέρουν ότι δεν επιτρέπει στους κατόχους των off line  αδειών να τις επεκτείνουν  on line.

Επίσης αναφέρονται στην ύπαρξη μαύρης λίστας μη αδειοδοτημένων φορέων εκμετάλλευσης, κάτι που αποτελεί άμεση παραβίαση του Άρθρου 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του θεμελιώδους δικαιώματος παροχής και λήψης πληροφοριών. Επίσης σημειώνουν ότι η ύπαρξη μαύρης λίστα αντιτίθεται στο Νόμο  4002/11 περί τυχερών παιγνίων ο οποίος αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο διαδικτυακός στοιχηματισμός επιτρέπεται, κατ’ αρχήν, υπό την προϋπόθεση ότι συνάδει με τις απαιτήσεις του Νόμου περί τυχερών παιγνίων.

Η τροπολογία

Στις 20 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση απέστελε στην Κομισιόν για έγκριση την τροπολογία με την οποία το πλήρες μονοπώλιο και για τα on line τυχερά παιχνίδια θα ανήκει στον ΟΠΑΠ. Η τροπολογία  κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή-με 2013/163/GR αριθμό  κοινοποίησης και με ανασταλτική προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος προχωρεί στη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεών του. 

Σύμφωνα με την τροπολογία οι 24 ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν λάβει ήδη προσωρινές άδειες για τη μεταβατική περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2011 θα τη χάσουν ένα μήνα μετά την ψήφιση του νέου αυτού νόμου.
Οπως αναφέρει, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020 δεν μπορεί να λάβει κανείς άδεια για τη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου με εξαίρεση τα τυχερά παιχνίδια , όπως το πόκερ.
Η νέα τροπολογία, απαγορεύει το online gaming σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, εκτός του ΟΠΑΠ στην οποία αναγνωρίζει  το μονοπώλιο μέχρι το 2020. Επίσης, προβλέπει κυρώσεις και πρόστιμα για τον Internet Service Provider, τις τράπεζες και τους ιδιοκτήτες των ιντερνετ sites που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο. 
Η  Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών καταρτίζει και αναθεωρεί τον κατάλογο των αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιχνιδιών (λευκή λίστα), οι οποίοι παρέχουν τα παιχνίδια οf line (με πρακτορεία), και on line (μέσω του διαδικτύου), ή με άλλη μέθοδο remote (εξ αποστάσεως τυχερά παιχνίδια). Ηδη όπως πρόσφατα ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιαννακόπουλος 488 διευθύνσεις τυχερών παιχνιδιών περιλαμβάνονται στη black list.

H τροπολογία επίσης προβλέπει ότι  οι τράπεζες απαγορεύεται να διενεργούν συναλλαγές και πληρωμές σε τυχερά παιχνίδια σε λογαριασμούς που τηρούνται σε αυτά τα μη-αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον κατάλογο των μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list).
 Μετά την εισαγωγή του νόμου, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε στοιχείο νομικό και φυσικό πρόσωπο που έχει την κυριότητα, τη χρήση ή / και την ευθύνη για τη λειτουργία των ιστοσελίδων αυτών, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία εφαρμογής των κυρώσεων.  

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 

 


σχετικα αρθρα