Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων που εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια θα παραδώσει, μεταξύ άλλων, την Τρίτη στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η κατηγορία των επίορκων αποτελεί «αμελητέα», επί του παρόντος, δεξαμενή για τη συμπλήρωση του αριθμού των 2.000 υπαλλήλων που θα πρέπει τους προσεχείς μήνες να τεθούν εκτός Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα οποία θα επικαιροποιούνται και θα αποστέλλονται μηνιαίως με αναφορά του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης προς τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών, από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο μόλις 99 επίορκοι έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου με την ποινή της οριστικής παύσης. 

Εξ αυτών οι 18 απολύθηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου, ενώ οι 85 έχουν ήδη διαγραφεί και από το Μητρώο Μισθοδοσίας του Δημοσίου. Παράλληλα, 940 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας καθώς ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα όπως απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, αλλά και για σοβαρά παραπτώματα, όπως αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντά τους, άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας κ.ά.

Αναλυτικά, την περίοδο 20122013 ασκήθηκαν 500 ποινικές διώξεις εις βάρος υπαλλήλων, που αφορούν 1.000 αδικήματα. Σημειώνεται ότι την περίοδο 20072011 είχαν ασκηθεί συνολικά 540 ποινικές διώξεις για 1.100 αδικήματα. Παράλληλα, υπό εξέταση τελούν 2.127 πειθαρχικές υποθέσεις - 1.550 σε πρωτοβάθμια και 577 σε δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια. Συνολικά, τα πρωτοβάθμια, το διάστημα 2008-2012 επέβαλαν πειθαρχικές ποινές σε 3.479 υπαλλήλους.

Από τους 99 οριστικώς παυθέντες, οι 18 περιπτώσεις τελεσιδίκησαν το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2013. Εξ αυτών οι μισές αφορούσαν αδικαιολογήτως απόντες από την υπηρεσία, μία παράβαση καθήκοντος, άλλη μία παράνομη παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, μία σεξουαλική παρενόχληση, μία κατοχή δεύτερης θέσης στο Δημόσιο, δύο αποχή από τα καθήκοντα καθώς και διαχειριστικές παραλείψεις, ενώ τρεις αφορούσαν ασφαλισμένους «μαϊμού». 

Επιπλέον, τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια επέβαλαν σε 348 ακόμα περιπτώσεις σοβαρές ποινές (Ιανουάριος με Νοέμβριος 2012).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, από τον Ιανουάριο έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί οκτώ αποφάσεις που αφορούν οριστική παύση υπαλλήλων, ενώ ακόμα 25 υποθέσεις που επισείουν την ίδια ποινή έχουν ήδη συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο. Επιπλέον, προς συζήτηση εκκρεμούν 69 πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν ενδεχόμενη ποινή οριστικής παύσης και έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν έως τον Νοέμβριο.