Αύξηση προκρατήσεων (early bookings) καταγράφεται στα ξενοδοχεία του τουριστικού θέρετρου "Sunny Beach" στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και οι ξενοδόχοι αναμένουν καλύτερη τουριστική περίοδο φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι.

   Από τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων που διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκύπτει ότι, η οικονομική κατάσταση των χωρών που "τροφοδοτούν" με επισκέπτες το τουριστικό θέρετρο δεν επηρεάζει την πρόθεση των επισκεπτών να υλοποιήσουν τελικά το σχέδιο διακοπών τους, είπε η πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών του "Sunny Beach" Ελένα Ιβάνοβα.

   Λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο αριθμός των επισκεπτών στο τουριστικό θέρετρο διαμορφώνεται σε περίπου 50.000 άτομα. Από τα στοιχεία των προκρατήσεων προκύπτει ότι υπήρξε αύξηση που κυμαίνεται από 7% έως 10%.

   Τον Ιούνιο 2013, το "Sunny Beach" θα φιλοξενήσει επισκέπτες από τις "παραδοσιακές" αγορές της Ρωσίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, του Μόλδοβα, της Λευκορωσίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και των σκανδιναβικών χωρών, σημείωσε η κ. Ιβάνοβα.

   Έπειτα από τις δράσεις που ελήφθησαν για την διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και την δημιουργία επιπλέον κέντρων χορήγησης βίζας στη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες, περισσότεροι τουρίστες αναμένονται από αυτές τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου ενός επιπλέον ποσοστού από 12% έως 14% Ρώσων επισκεπτών, σε σχέση με το 2012, εξήγησε η κ. Ιβάνοβα.

   Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 5% φέτος, ενώ θετικά "σημάδια" δίνουν, προς το παρόν, οι αγορές της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, του Ισραήλ, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

   Η κ. Ιβάνοβα σημείωσε ότι οι υπηρεσίες all inclusive προσφέρονται από τα ξενοδοχεία του τουριστικού θερέτρου όλο και συχνότερα, καθώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το συγκεκριμένο πακέτο διακοπών αυξάνεται.

   Η ίδια αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού, με το κυριότερο να σχετίζεται με την χαμηλή - όπως είπε - τιμή του προϊόντος σε σχέση με τις τιμές των βασικών "εργαλείων" του κλάδου (ηλεκτρική ενέργεια, υδάτινοι πόροι και άλλες συνοδευτικές υπηρεσίες). Εξίσου σοβαρά προβλήματα είναι οι αναποτελεσματικές υποδομές, η έλλειψη προσωπικού και οι αναποτελεσματικές υποδομές, σημείωσε.