Να ενισχύσουν με νέα μέτρα το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η Ισπανία και η Ευρωζώνη, ζητά με ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η πίεση αφορά στην αντιμετώπιση των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια.

«Οι κίνδυνοι στην οικονομία και επομένως στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένουν υψηλοί, καθώς η Ισπανία συνεχίζει να διέρχεται από μία δύσκολη διαδικασία διόρθωσης μεγάλων ανισορροπιών πριν από την κρίση», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του μετά την ολοκλήρωση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας που δόθηκε στην Ισπανία το 2012 από την Ευρωζώνη για την εξυγίανση των τραπεζών της. Σε μία ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι το ισπανικό τραπεζικό σύστημα απαιτεί ακόμη «στενή παρακολούθηση».

Η Ισπανία ζήτησε πέρυσι βοήθεια από την Ευρωζώνη για τις τράπεζές της, λόγω της ανησυχίας ότι οι ζημιές που είχαν προκύψει σε μεγάλες αποταμιευτικές τράπεζές της, όπως ο όμιλος Bankia, θα κατέστρεφαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Επιτροπή αναφέρουν ότι η Ισπανία τηρεί τους όρους του προγράμματος και ότι το κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί, αλλά τονίζουν και οι τρεις ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς η οικονομία της χώρας χειμάζεται για έκτο χρόνο, μειώνοντας τη ζήτηση για δάνεια και αυξάνοντας τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αναχρηματοδοτήσει ή αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 208,2 δισεκατ. ευρώ, ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι καλωσορίζει την πρόσφατη αποσαφήνιση από την Τράπεζα της Ισπανίας των κριτηρίων για τον καθορισμό της ταξινόμησης των αναχρηματοδοτούμενων και αναδιαρθρωμένων δανείων. «Η αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων αυτών θα συμβάλει στη διασφάλιση επαρκών προβλέψεων για τις ζημίες από τα δάνεια», αναφέρει το ΔΝΤ.