Θα εξετάσει θετικά το θέμα ύπαρξης πίστωσης χρόνου είκοσι ημερών για την καταβολή του ΕΦΚ απάντησε ο  κ. Στουρνάρας στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών τους οποίους συνάντησε σήμερα.

Ο ΣΕΕΠΕ ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο είκοσι ημερών στην πληρωμή του φόρου με πλήρη διασφάλιση και παροχή εγγυήσεων προς το δημόσιο από τις εταιρείες, ούτως ώστε η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί να διοχετευτεί στην αγορά και να τις διευκολύνει στην ιδιαίτερα δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.


Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας οι πολλαπλές αυξήσεις του φόρου, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά  η οποία φέτος διανύει τη χειρότερη χρονιά της με μείωση τζίρου της τάξης του 40%.  

Η πίστωση στους δασμούς θα αποτελέσει μία ένεση ρευστότητας απαραίτητης προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ντόμινο, στο σύνολο της αγοράς.  

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα του λαθρεμπορίου και η επέκταση και η ενίσχυση των μέτρων που αφορούν στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.
Οπως επεσήμαναν ο κλάδος των πετρελαιοειδών  είναι και ο μοναδικός που προκαταβάλλεθ το φόρο καθώς σε κανένα άλλο κλάδο αλλά και σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο φόρος δεν προκαταβάλεται. Αυτό ίσχυε και παλαιότερα, με μόνη διαφορά ότι  όσο ο φόρος ήταν μικρότερος και επικρατούσαν άλλες συνθήκες ρευστότητας δεν αποτελούσε πρόβλημα.

Μ.Πρωτ.