current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:56

Ανατροπές στην φορολόγηση των ακινήτων

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών πέρασε το ζήτημα φορολόγησης των ακινήτων. 

Δημοσίευση 04:56’
αρθρο-newpost

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών πέρασε το ζήτημα φορολόγησης των ακινήτων. 

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών πέρασε το ζήτημα φορολόγησης των ακινήτων. Με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να βρίσκεται στην Αθήνα και τους επικεφαλής να αναμένονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών πρέπει πάση θυσία να βρει άμεσα τη χρυσή τομή για τη φορολόγηση των ακινήτων και κυρίως των αγροτεμαχίων. 

Σήμερα συνεδριάζει μετά από συνεχείς αναβολές η διακομματική επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το ζήτημα υπό τον κ. Στουρνάρα και όχι από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη όπως αρχικά προβλέπονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί από την απαλλαγή που έλαβαν οι κατ΄επάγγελμα αγρότες όπως αποφασίστηκε από τη διακομαμτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι από τα 66,5 εκατ. στρέμματα των αγροτεμαχίων, περίπου τα 14 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει την τρύπα ύψους 200-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των αγροτεμαχίων ώστε να μην επιβαρυνθούν αστικά ακίνητα και κατοικίες ή οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερους συντελεστές.

Στο πλαίσιο αυτό σημερα θα πέσουν στο τραπέζι σενάρια για την αξιοποίηση των αδήλωτων αυθαιρέτων των ιδωτικών δασών, των εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητων αλλά και των ακινήτων οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας. Για τα τελευταία μαλιστα υπάρχει σενάριο φορολόγησης τους εώς και τέσσερις φορές πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό με το ποσό να φτάνει ακόμα και τα 50 ευρώ/ στρέμμα από 10-13 ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων αυτός θα υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, το οποίο δεν έχει καθοριστεί όμως εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000- 50.000 ευρώ.

Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% για ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ., ενώ οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.

Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές και συγκεκριμένα 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% για όλα τα ακίνητα, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία.

Αγγελική Κιλιντζόγλου


σχετικα αρθρα