Με την ίδρυση της Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων, πρόκειται να επισπευθούν οι διαδικασίες εξόρυξης των ελληνικών κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος τόνισε ότι η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης θα είναι «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».

 Επίσης επανέλαβε την ανάγκη το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας. Ζήτησε, ταυτόχρονα  από την ηγεσία του υπουργείου να επισπευσθεί η στελέχωσή της νέας Δημόσιας Εταιρείας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει δεχθεί γύρω στις 100 αιτήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για τη στελέχωση των επτά θέσεων του Δ.Σ. της επονομαζόμενης Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Αντικείμενο της νέας εταιρείας είναι  να προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση νέων περιοχών μέσω διαγωνισμών, να αξιοποιήσει τα στοιχεία που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ερευνών (όσων είναι σε εξέλιξη και φυσικά των νέων), να χορηγεί άδειες για αναζήτηση υδρογονανθράκων, να ελέγχει αν τηρούνται οι όροι, κλπ.