Αν κάνετε trading για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς αμφιβολία έχετε αισθανθεί ένα γιγάντιο χέρι να μπαίνει στο margin λογαριασμό σας και να παίρνει τα χρήματα σας.

Δεν έχει σημασία πόσα σεμινάρια έχετε παρακολουθήσει και πόσα βιβλία  χρηματιστηριακού και τεχνικού περιεχομένου έχετε μελετήσει, πόσες ώρες έχετε αναλώσει εμπρός από την οθόνη του υπολογιστή σας αναλύοντας τιμές και διαγράμματα.

Όλοι μας έχουμε διατυπώσει την εξής ερώτηση: Γιατί οι traders χάνουν ή μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί πώς θα σταματήσουμε το αόρατο χέρι να παίρνει τα χρήματα από το margin μας.

Η απάντηση είναι ότι όλοι μας κάνουμε πάντοτε  πέντε θανάσιμα λάθη όσα και τα δάχτυλα του χεριού που αναφέραμε προηγουμένως. Στόχος μας είναι λοιπόν να εντοπίσουμε αυτά τα λάθη και να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

1. Έλλειψη Μεθοδολογίας

Αν θέλετε να είστε ένας σταθερά επιτυχημένος trader τότε θα πρέπει να έχετε μια ορισμένη μεθοδολογία trading η οποία είναι απλώς ένας ξεκάθαρος και σαφής τρόπος να βλέπετε τις αγορές. Πιστεύοντας ή ακολουθώντας το ένστικτό σας,  δεν θα αρκεί στο βάθος του χρόνου. Αν δεν έχετε ξεκάθαρη μεθοδολογία trading τότε δεν έχετε τη γνώση τι  καθορίζουν τα σήματα αγοράς και πώλησης, ακόμα δεν έχετε εξακριβώσει σαφώς την τάση.

Πως θα ξεπεράσετε και θα διορθώσετε αυτή την αδυναμία:

Γράψτε αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολουθείτε, εξακριβώστε ποια εργαλεία ανάλυσης έχετε και πως αυτά τα χρησιμοποιείτε. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε Elliot, MACD, RSI, M.A, διαγράμματα, χρηματιστηριακές αναλύσεις, fundamentals, ή συνδυασμό όλων αυτών. Αλλά πως εν τέλει όλα αυτά τα χρησιμοποιείτε, ώστε να εξακριβώσετε αν θα πρέπει να αγοράσετε ή να πουλήσετε.

2. Έλλειψη Πειθαρχίας

Όταν θα έχετε ξεκάθαρα σκιαγραφήσει και καθορίσει την μεθοδολογία σας τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε το σύστημά σας με πειθαρχία. Η έλλειψη  πειθαρχίας είναι το δεύτερο θανάσιμο λάθος σας. Αν ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε-εξετάζετε ένα γράφημα ή αξιολογείτε μια πιθανή Trade κατάσταση είναι διαφορετικός με αυτόν που χρησιμοποιούσατε ένα μήνα πριν, τότε ή δεν έχετε ακόμη ξεκαθαρίσει την στρατηγική σας ή έχετε έλλειψη πειθαρχίας όσον αφορά την εφαρμογή και τη συνέχεια της στρατηγικής σας. Η φόρμουλα της επιτυχίας είναι να ακολουθείτε πιστά την αποδεδειγμένα σωστή μεθοδολογία σας.

3. Μη ρεαλιστικές Προσδοκίες

Ποια είναι για εσάς η προσδοκώμενη απόδοση του κεφαλαίου σας ετησίως, 50%, 100%, 200%!!! Αυτές είναι μη ρεαλιστικές προσδοκίες!

Θα πρέπει να είστε πολύ τυχεροί και αφάνταστα ικανοποιημένοι αν στον πρώτο χρόνο δραστηριότητάς σας ως trader αν έχετε καταφέρει να μην χάσετε όλα τα χρήματά σας. Το 95% των νέων traders αυτό παθαίνουν. Με άλλα λόγια, βάλτε στόχο τον πρώτο χρόνο να μην χάσετε τα χρήματα σας. Staying alive!!! Aν το καταφέρετε, τότε έχετε  πιθανότητες το δεύτερο και τρίτο χρόνο να χτυπήσετε τους χρηματιστηριακούς δείκτες και να βγάλετε χρήματα από το trading. Αυτές οι προσδοκίες μπορεί να μην είναι ότι ακριβώς περιμένατε όταν αρχίζατε αυτή την ασχολία, είναι όμως ρεαλιστικές και αν μάθετε να ζείτε με  αυτές τότε θα έχετε αυξημένες πιθανότητες να γίνετε εκατομμυριούχοι στην επόμενη δεκαετία.

4. Έλλειψη Υπομονής

Το τέταρτο δάχτυλο του αόρατου χεριού που τραβά χρήματα από το margin σας είναι η έλλειψη υπομονής που έχει ό άνθρωπος. Πρέπει να μάθετε να περιμένετε. Η ιστορία λέει ότι οι αγορές έχουν ξεκάθαρη τάση μόνο 20% φορές στη διάρκεια του χρόνου, τις υπόλοιπες 80% η τάση τους δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα έχουμε μόνο 2 ή 3 ευκαιρίες για ένα επιτυχημένο trading. Για παράδειγμα αν είστε μακροχρόνιος trader τότε θα έχετε μόνο 2 ή 3 ευκαιρίες που θα βγάλουν χρήμα μέσα  στο χρόνο. Αν είστε πολύ βραχυχρόνιος τότε θα έχετε 2 ή 3 ποιοτικές ευκαιρίες μέσα στην εβδομάδα. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το trading από τη φύση του είναι συναρπαστικό και το αίσθημα αν δεν πάρεις θέση θα χάσεις το πάρτι είναι άσχημο.  Αποτέλεσμα αυτού είναι να παίρνεις θέσεις μικρότερης και αμφιβόλου ποιότητας στις οποίες τα περιθώρια λάθους αυξάνονται δραματικά. Πώς θα το ξεπεράσετε? Υπενθυμίζοντας συνεχώς στο εαυτό σας ότι αν χάσετε την ευκαιρία να μπείτε στο παιχνίδι, τέτοιου είδους ευκαιρίες θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον και όπως λέει ένας σοφός: «αυτό (χρηματιστήριο) εκεί θα μείνει, εμείς θα πεθάνουμε». Όσο περισσότερο  υπομονετικοί είμαστε τόσο λιγότερα χρήματα θα χάσουμε και τόσο περισσότερα θα κερδίσουμε.

5. Έλλειψη Διαχείρισης του Χρήματος

Αυτό θα χρειαστεί λίγο περισσότερο ανάλυση διότι η διαχείριση των κεφαλαίων μας εμπεριέχει την ανάλυση ρίσκου-απόδοσης, την πιθανότητα επιτυχίας και λάθους, την χρήση προστατευτικών stop loss και πολλών άλλων ακόμα. Θα ήθελα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ρίσκο ως λειτουργία του μεγέθους του πορτοφολιού μας.

Οι επαγγελματίες traders δεν ρισκάρουν να χάσουν max 3% του υπό διαχείριση κεφαλαίου τους. Αυτό σημαίνει  ότι αν παίξω ? 10.000 και έχω πάρει θέση αξίας ? 1.000 δεν θα πρέπει να χάσω περισσότερα από 50- 100 ?. Θα εξηγήσω γιατί, στην επόμενη παράγραφο που αφορά την ψυχολογία του trader. Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το βαθμό επικινδυνότητας που επιθυμεί να αναλάβει ο trader. Δηλαδή άλλο να παίζει παράγωγα σε μετοχές και δείκτες, άλλο να παίζει παράγωγα σε νομίσματα και commodities και άλλο να αγοράζει και να πουλά μετοχές. Εννοείται ότι οι συναλλαγές σε παράγωγα είναι πολύ αυξημένου ρίσκου διότι αγοράζετε με μόχλευση.

Κλείνοντας τα πέντε λάθη που εξακριβωμένα έχουμε κάνει όλοι μας και τα παρομοιάσαμε με τα δάχτυλα ενός αόρατου χεριού που βάζει χέρι όποτε αυτό θέλει στο Margin μας, θα μιλήσουμε και για την παλάμη αυτού του χεριού που είναι η ψυχολογία του trader.

Προηγουμένως ανέφερα ότι η maximum απώλεια από τη θέση την οποία έχει πάρει ο trader δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το 10% του trade το οποίο με τη σειρά του δεν θα πρέπει να ξεπερνά Max το 25% του συνολικού κεφαλαίου τους. Εξηγώ γιατί: αν έχω έστω 3 αποτυχημένα trades των ? 1.000 θα έχω μια συνολική χρηματική απώλεια αν χρησιμοποιήσω stop loss, max 10%, 3X 100? = ? 300, το οποίο σημαίνει ότι αν έχω ένα κεφάλαιο ? 10.000 θα έχω εν τέλει κεφάλαιο ? 9.700 αφαιρουμένων και των προμηθειών του broker ? 60 τελικά ? 9.640 . Θα μου πείτε τι έγινε που έχασα περίπου το 5% του κεφαλαίου μου? Η απάντηση είναι ότι έχοντας άσχημη ψυχολογία από τις 3 αποτυχημένες προσπάθειες οι πιθανότητες η 4η και η 5ηπροσπάθεια να είναι αποτυχημένες είναι σαφώς περισσότερες από το να είναι επιτυχημένες.  Θα πρέπει λοιπόν να έχω  την  δυνατή καλύτερη ψυχολογία χωρίς να έχω χάσει πολλά χρήματα από το κεφάλαιό μου και να προσπαθήσω ξανά στο μέλλον να έχω πετυχημένο trade ώστε εν πρώτοις να ξαναφέρω το υπό διαχείριση κεφάλαιο μου στα φυσιολογικά του και στη συνέχεια να αρχίσω να κερδίζω.

Κλείνοντας, σας θυμίζω ότι ο «κύριος λάθος» έχει πολλά παιδιά, αυτό σημαίνει πως ακόμα και να εφαρμόσετε κατά γράμμα αυτά που προηγουμένως αναφέρθηκαν, από μόνοι σας θα ανακαλύψετε και άλλες παραμέτρους στο μέλλον και αυτό, επειδή πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι με σημαντικές αδυναμίες τις οποίες πρέπει να βελτιώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όμως αποφεύγοντας αυτά τα 5 λάθη θα μπορέσετε να μείνετε ζωντανοί στο χρηματιστηριακό παιχνίδι και μελλοντικά να ανήκετε στο πολύ μικρό ποσοστό των επιτυχημένων και πλουσίων Traders. 

Α.Τ

* Οποιεσδήποτε απόψεις, ειδήσεις, μελέτες, αναλύσεις, τιμές, ή και κάθε άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται ως γενικά σχόλια για την αγορά, αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος και δεν συνιστούν επενδυτική συμβουλή. Τόσο MONEYPOST.GR , όσο και ο γράφων, δεν αποδέχονται την ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή κέρδος που μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα από την υιοθέτηση από τρίτους των απόψεων που παρατίθενται.