Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζ'ητησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να συζητηθεί η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα, που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών.


Η έρευνα αντιντάμπινγκ που προανήγγειλε το Πεκίνο εκλαμβάνεται ως έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους.

Μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλουν φόρους στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, το Πεκίνο απάντησε ξεκινώντας μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και της Γηραιάς Ηπείρου.

Το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου καταδίκασε την απόφαση του Πεκίνου, κάνοντας λόγο για μη ενδεδειγμένη ενέργεια. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί τους παραγωγούς της.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την απόφαση αυτή. Θεωρούμε μη ενδεδειγμένο και κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.
Σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική διαπραγματεύσεων τους προς μια «αρχή της αμοιβαιότητας», η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει «μια κάποια αντίληψη δικαιοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές μας».

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά δεν επιδοτούνται κατά την εξαγωγή τους. «Αυτή είναι η γεωργική και αμπελουργική ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα: δεν υπάρχει καμία εξαγωγική επιδότηση» είπε ο υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.