Με στόχο την προστασία των  Ευρωπαίων κατασκευαστών που από το 2010 έχουν χάσει το 80% της αγοράς εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κινεζικών προϊόντων η ΕΕ προχωρεί  στην επιβολή προσωρινών δασμών της τάξης του 11,8%  στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών.

Το μέτρο θα ισχύσει για δύο μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό θα αυξηθεί στο 47% αν οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν αυξήσουν τις τιμές τους και δεν μειώσουν τις ποσότητες που διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παρόλο που η αξία των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ τόνισε ότι οι πρακτικές ντάμπινγκ λόγω κρατικών επιδοτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές.

“Τα σημερινά προσωρινά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη αυτής της διαρροής στις αγορές μας και την επανάκτηση ενός επιπέδου δραστηριότητας στο πεδίο και υγιή ανταγωνισμό και πάλι”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Κίνα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί στα εξαγόμενα κρασιά της, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φωτοβολταϊκά. 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το εύρος ή το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, ωστόσο η κίνηση του Πεκίνου καταδεικνύει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.