Ελένη Βήχου Αρχιτέκτων-Συνιδρυτής iΒautech 

Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Τέσσερις έλληνες μηχανικοί η Ελένη Βήχου, ο Ν. Νικολαϊδης, ο Π. Μακρής και Π.Μαντάς ένωσαν τις δυνάμεις τους και χτίζουν επενδυτική γέφυρα στο real estate  μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στόχος τους να προωθήσουν τις ελληνικές επενδύσεις σε αποδοτικά ακίνητα στο Βερολίνο και άλλες γερμανικές πόλεις εξασφαλίζοντας αποδόσεις  από 3% μέχρι και 20%. Σε δεύτερη φάση θέλουν να πετύχουν και την προσέλκυση γερμανών επενδυτών στα ελληνικά ακίνητα. Παράλληλα επενδύουν και οι ίδιοι αγοράζοντας και ανακαινίζοντας διατηρητέα ακίνητα στη Γερμανάι με στόχο την αξιοποίησή τους.

Η Ελένη Βήχου, μία εκ των τεσσάρων ιδρυτικών στελεχών μας μιλά για την πρόκληση στο κτίσιμο αυτής της φιλόδοξης επενδυτικής γέφυρας, μας παρουσιάζει την επενδυτική ευκαιρία για τους Ελληνες επενδυτές στη γερμανική αγορά αλλά και τα μεγαλύτερα προβλήματα για να στρέψουμε τους Γερμανούς Επενδυτές στην ελληνική αγορά 

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την  iΒautech; Γιατί επιλέξατε τη Γερμανία για επενδύσεις στο Real Estate;

Η μεγάλη ύφεση που γνωρίζει ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει  συνθήκες φυγής. Και επειδή η μόνη φυγή πρέπει να είναι φυγή προς τα εμπρός, αποφασίσαμε να στραφούμε στις ξένες αγορές. Πραγματοποιήσαμε έρευνες τον τελευταίο χρόνο στις αγορές ακινήτων πολλλών ευρωπαϊκών χωρών και καταλήξαμε στη Γερμανία και ειδικότερα, την Ανατολική Γερμανία και το Βερολίνο, που είναι σε φάση σύγκλισης με την υπόλοιπη Γερμανία. 

Με πληθυσμό 82,000,000 και με ΑΕΠ πάνω από 2,7 τρις ευρώ, η Γερμανία χαρακτηρίζεται από οικονομική σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική σε ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία είναι σταθερά ανοδική, χωρίς απότομες και επίφοβες εξάρσεις ή υφέσεις. Επίσης, το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι από τα χαμηλότερα της Ευρωζώνης και με σημαντικές αποδόσεις για τον επενδυτή. Και βέβαια οι επενδύσεις εκεί είναι ασφαλείς αφού όλα τα στοιχεία είναι ευνοϊκά: Λογικές τιμές, αξιόλογες αποδόσεις, σταθερό νομικό και φορολογικό καθεστώς, αξιόπιστο κτηματολόγιο.

Ετσι ξεκινήσαμε με έμφαση στη γερμανική αγορά και έχουμε έδρα και στο Βερολίνο και στην Ελλάδα. Η iΒautech δημιουργήθηκε από στελέχη της 1+1 Architecture και της PMA Engineering, δύο ελληνικών γραφείων με σημαντική εμπειρία στον χώρο της μελέτης και κατασκευής δημοσίων και ιδιωτικών έργων.  Και οι τέσσερις συνιδρυτές  είμαστε στελέχη με πολυετή παρουσία στον κλάδο των δημοσίων και ιδιωτικών έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και την προσέλκυση γερμανών επενδυτών στα ελληνικά ακίνητα πώς θα την πετύχετε, αφού στην Ελλάδα όλα τα στοιχεία είναι αρνητικά;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των γερμανών επενδυτών που φοβούνται και δεν εμπιστεύονται την ελληνική αγορά κυρίως επειδή δεν υπάρχει Κτηματολόγιο. Δεν υπάρχει ασφάλεια στους τίτλους, δε διαννοούνται τί θα πει... "έλεγχος τίτλων" και κυρίως δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς, οπότε δεν μπορούν ποτέ να υπολογίσουν την απόδοση της επένδυσής τους.

Ωστόσο υπάρχουν και θετικά. Τα ΜΜΕ στη Γερμανία πλέον παρουσιάζουν την Ελλάδα ως επενδυτική ευκαιρία και η στροφή των Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα, αποτελεί την καλύτερή μας διαφήμιση. Το πρώτο πράγμα που μας ρωτάνε είναι ..γιατί ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε στη Γερμανία αφού η Ελλάδα έχει σήμερα τις ευκαιρίες....

Πώς διευκολύνει τη διαδικασία της επένδυσης η  iΒautech;

Η εταιρεία, συνεργάζεται με καταξιωμένους επαγγελματίες (φοροτεχνικούς και δικηγόρους) για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των επενδύσεων σε ακίνητα. Στόχος μας είναι να καταργούμε τη σύνθετη διαδικασία απόκτησης και παρακολούθησης ενός ακινήτου σε άλλη χώρα και με το πλήρες φάσμα υπηρεσιών που παρέχουμε στους ενδιαφερόμενους να προσφέρουμε μια εναλλακτική επενδυτική δυνατότητα, με καλές αποδόσεις και ελαχιστοποίηση κινδύνων, στους Έλληνες επενδυτές στην αγορά ακινήτων στην Γερμανία.

Ποιές είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε στον ενδιαφερόμενο επενδυτή;

Εύρεση ακινήτου, με εξατομικευμένη επιλογή του κατάλληλου ακινήτου σύμφωνα με το επενδυτικό προφίλ του, ολοκληρωμένη υποστήριξη, έλεγχος ακινήτου πριν την αγορά, ενώ μετά την απόφαση αγοράς παρέχεται Τεχνική, Νομική, Φορολογική, Δανειακή και Διαχειριστική υποστήριξη σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας.

Μετά την Αγορά, παρεχεται υποστήριξη στην διαχείριση του ακινήτου και υπηρεσίες μεταπώλησης.

 

Ποια είναι η απόδοση επενδύσεων σε ακίνητα στη Γερμανία; Υπάρχει ενδιαφέρον ελλήνων επενδυτών;

Οι επενδύσεις στην Γερμανία θεωρούνται αυτή την στιγμή από τις πιο αποδοτικές πανευρωπαϊκά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων από την ενοικίαση κατοικιών στη Γερμανία κυμαίνονται σήμερα από 3-7%, σε αντίθεση με την απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα που διαμορφώνεται στα πέριξ του 0-1%. Υπάρχει περίπτωση όμως και η απόδοση να φτάσει το 20% πρόσκαιρα αν ο επενδυτής αγοράσει ένα ακίνητο σε κακή κατάσταση το οποίο μπορεί άμεσα να νοικιαστεί και να προσφέρει καλή απόδοση, αλλά σύντομα θα χρειαστεί βελτιωτικές επενδύσεις.

Γενικά για τα ακριβά ακίνητα οι αποδόσεις είναι 1-2% το χρόνο, για τα περισσότερα 4-6% και μετά ανεβαίνει η απόδοση όσο μεγαλύτερου ρίσκου (σε χειρότερη κατάσταση) επιλέξει ο επενδυτής να το αποκτήσει.

Οπως αναφέρει η εταιρεία η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στην χώρα αυτή είναι σταθερά ανοδική, χωρίς απότομες διακυμάνσεις. Oι τιμές πώλησης παρουσιάζουν ομαλή ετήσια αύξηση, δίνοντας περαιτέρω προστιθέμενη αξία στην επένδυση, ενώ ο θεσμικός περιορισμός στις αυξήσεις των ενοικίων προσδίδει ομαλότητα στην αγορά χωρίς απότομες αυξήσεις ή μειώσεις των τιμών. Επίσης, το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι από τα χαμηλότερα της Ευρωζώνης φθάνοντας το 46% έναντι π.χ. της Ελλάδας, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 80%.

Οσο για τους Ελληνες επενδυτές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ειδικά μετά τα προβλήματα στην Κύπρο. Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, η μεγάλη ύφεση στην ελληνική αγορά ακινήτων και η ανάγκη για εξασφάλιση των αποταμιεύσεων και αποδόσεων οδηγεί τους επενδυτές στην ασφαλή και αποδοτική αγορά ακινήτων στη Γερμανία. 

Ποιο είναι το ελάχιστο ύψος επένδυση σε κάποιο ακίνητο;

Το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για επένδυση σε κάποιο ακίνητο είναι από 50.000 ευρώ. Υπάρχουν διαμερίσματα στο Βερολίνο που ξεκινάνε από τα 1.000 ευρώ το τ.μ. και ενοικιάζονται πολύ καλά εξασφαλίζοντας αποδόσεις.

Τα καινούργια ακίνητα με όλες τις ανέσεις στο Βερολίνο κοστίζουν 3.000/τ.μ ενώ στο Μόναχο είναι αρκετά ακριβότερα, από 10.000 τ.μ.

Η iBautech MANV παρέχει εξατομικευμένη επιλογή του κατάλληλου ακινήτου σύμφωνα με το επενδυτικό προφίλ των ενδιαφερομένων αγοραστών. Παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων πριν την αγορά του ακινήτου (τεχνικών και νομικών). Υποστηρίζει τους επενδυτές στα σχετικά με το ακίνητο φορολογικά θέματα καθώς και σε ενδεχόμενη δανειοδότηση. Τέλος, παρέχει υπηρεσίες και «μετά την αγορά», στην διαχείριση και την μεταπώληση του ακινήτου όποτε το επιθυμεί ο πελάτης.

Η iΒautech είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε ακίνητα;

Μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες αυτές προσφέρουν μεσίτες. Εμείς  όμως προσφέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της επένδυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.ibautech.gr/-τηλ. 210-8104141