Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, πρόκειται να συναντηθούν την 14η Ιουνίου στη Ρώμη για να συζητήσουν τρόπους για να μειωθεί η ανεργία των νέων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την 27η και 28η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση.

Η καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι το κύριο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στα τέλη του μηνός.

Η ανεργία μεταξύ των νέων ευρωπαίων κάτω των 25 ετών έχει αυξηθεί ραγδαία, ιδίως στη νότια Ευρώπη, εν μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας.

Βρίσκεται πλέον πάνω από το 40% στην ηλικιακή αυτή κατηγορία στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, πάνω από το 50% στην Ισπανία και πάνω από το 60% στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ανεργία των νέων, ενδέχεται να επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΕΕ.

Στη σύνοδο της Ρώμης οι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με το συντονισμό της οικονομικής και εργατικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.