Χωρίς αφορολόγητο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή αγροτεμαχίων, αλλά και με τη φορολόγηση ακόμη και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Α. Βεσυρόπουλος και Κ. Παναγόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και Φιλ. Σαχινίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης και Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάσε ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό που είχε αρχικά διαρρεύσει.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Αστικά Ακίνητα: η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα ή δύο ή τρία ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων: όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδό και οικοδομικό τετράγωνο.

Οσον αφορά τα οικόπεδα η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική, ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ.

- Αγροτεμάχια: ευρώ ανά στρέμμα προβλέπει ο μαθηματικός τύπος, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων.