125 Διαχειριστές κεφαλαίων και  60 funds  συμμετέχουν στο 2ο επενδυτικό forum στη Νέα Υόρκη   που έχει ξεκινήσει από χθες.

Μεταξύ αυτών, Templeton, Lazard, Baupost, Dupont, Highfields Capital, Μοrgan Stanley Ziff Brothers Investments, Columbia Wanger AM, Contrarian Capital Management, Bank of New York Discerene Value Advisors, Fintech Advisors τα οποία και έχουν προγραμματίσει one to one meetings με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Η σημερινή και τελευταία ημέρα του forum είναι αφιερωμένη στις συναντήσεις αυτές οι οποίες ξεπερνούν τελικώς τις 450.

Στόχος του φόρουμ είναι να διευρυνθεί η επενδυτική βάση των ενδιαφερόμενων για την Ελλάδα ξένων επενδυτών. Ήδη η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην οικονομία προκαλεί το ενδιαφέρον τους και σημαντική είναι η συμμετοχή νέων funds στη φετινή διοργάνωση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46% των funds που θα συμμετάσχουν εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε  η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, το νέο τραπεζικό περιβάλλον, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και η θετική της προοπτική. "Για τους ξένους έχει σημασία η προοπτική. Βλέπουν ήδη την πρόοδο από πέρυσι και δεν έχει σημασία αν ακόμη δεν έχουν γίνει όλα. Αυτή τη στιγμή η προοπτική για τη χώρα είναι θετική, και οι επενδυτές «αγοράζουν» την προοπτική"  είχε σημειώσει χαρακτηρισιτκά ο κ. Σ.Λαζαρίδης, αναφερόμενος στο αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ θα συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest in Greece. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης ενώ έκανε και  ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό κοινωνικό κόστος των αλλαγών που προωθούνται. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως αυτός κινείται σε επίπεδα πολύ καλύτερα των αρχικών στόχων και με το δεδομένο αυτό η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους είναι πλέον ρεαλιστική.

Οι εισηγμένες που  συμμετέχουν είναι:

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Πλαστικά Θράκης, Βιοχάλκο, Παπουτσάνης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαίσιο, Μπήτρος, Ελλάτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΓΕΚ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Atiica Bank, Alpha Bank, Creta Farm, Eurobank Properties, MLS, Μυτιληναίος, Terna Energy, Folli Follie, Intralot και Marfin