Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν πλέον οι πλοιοκτήτριες των δύο αυτών πλοίων, αλλά και το πρόβλημα του κλάδου συνολικά (μεγάλες ζημιές, λόγω μειωμένης κίνησης και αυξημένου κόστους καυσίμων) το περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας χθες σε ναυτιλιακό συνέδριο.

«Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης.

Τα πρώτα δείγματα των προβλημάτων ξεκίνησεαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά,  όπου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έβαλε μπλόκο στα πλοία όσων εταιρειών οφείλουν δεδουλευμένες αποδοχές στα πληρώματά τους.

Δύο πλοία, το «Βιτσέντζος Κορνάρος» (ΛΑΝΕ) για Κύθηρα, Κρήτη και το «Αγιος Γεώργιος” (Ventouris Sea Lines) για Δυτικές Κυκλάδες, δεν απέπλευσαν, καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους δεν κατάφεραν να καταβάλουν μέρος των οφειλομένων ή να δώσουν στους εκπροσώπους των ναυτεργατών ένα πειστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ναυτικών, όπως αντιθέτως έπραξαν άλλες εταιρείες (π.χ. η Hellenic Seaways, ΝΕΛ) και τα πλοία τους εκτέλεσαν προσωρινώς τα δρομολόγιά τους.

Το πρωί, ναυτεργάτες μπλόκαραν την αναχώρηση ενός υδροπτέρυγου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αίγινα, ενώ λίγο πριν από τις 10 αναχώρησαν με καθυστέρηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δύο υδροπτέρυγα.

Το απόγευμα υπήρξε καθυστέρηση στην επιβίβαση επιβατών και οχημάτων στο πλοίο «Μυτιλήνη» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία δεν επέτρεπαν την επιβίβαση. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας και εκπροσώπων των σωματείων της ΠΝΟ τελικά συμφωνήθηκε η καταβολή των οφειλών να γίνει έως τις 20 Ιουνίου.

Η ΠΝΟ περιμένει μέχρι το τέλος Ιουνίου να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα σε όλες τις εταιρείες, διαφορετικά θα ασκήσει και πάλι συνδικαλιστική δράση.

 Χθες το απόγευμα μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος προειδοποίησε εκπροσώπους των σωματείων ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.

«Η πολιτική επιστράτευση δεν έχει καμία σχέση με τις οφειλές δεδουλευμένων. Αν θέλετε μπορείτε να μας συλλάβετε» απάντησαν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ καταγγέλλει την ενέργεια της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ελλήνων ναυτεργατών, η οποία συνιστά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και ειδικότερα του Άρθρου ΙΙΙ για τα «Θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές».

Χαρακτηρίζει νόμιμο τον αγώνα των ναυτεργατών τους και δηλώνει πως μπορεί να βασίζεται στη στήριξη και αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακόμη καλεί την κυβέρνηση να άρει άμεσα την πολιτική επιστράτευση και να προβεί στην κατάργηση της νομοθεσίας που την επιβάλλει και να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις.