Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και ο ΟΟΣΑ προβλεπουν εκτίναξη της ζήτησης τροφίμων από την Κίνα. Στην κοινή τους έκθεση για τη ζήτηση τροφίμων και την αγροτική παραγωγή οι δύο οργανισμοί κάνουν λόγο για μια «σαφή πρόκληση» που θα έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία και αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη των τροφίμων.

Συγκεκριμένα προβλέπουν διπλασιασμό της ζήτησης ακατέργαστων τροφίμων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη σίτιση των ζωών μέχρι το 2022, εκτίναξη της ζήτησης για σόγια κατά 40% και διπλασιασμό της ζήτησης για κρέας.

«Η πρόκληση είναι σαφής: Η τροφόδοτηση της Κίνας με αυτή την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τους περιορισμούς των πόρων είναι δύσκολη υπόθεση» αναφέρει η έκθεση. «Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα θα ξεπεράσει την αύξηση της παραγωγής» τονίζουν οι δύο οργανισμοί και καταλήγουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα γίνει πιο εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων.

Η Κίνα ήδη προετοιμάζεται για τη νέα εποχή με επενδύσεις τον αγροτικό τομέα που έχουν πυροδοτήσει κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Shuanghui ανακοίνωσε προφορά εξαγοράς 7 δισ. δολ. για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής χοιρινού Smithfield.