Ιδιωτικές μέχρι και τις εφορίες θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων μέτρων. Αυτό αναφέρει στην έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, ξεπουλώντας στην ουσία τη δημόσια περιουσία της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισηγείται την αποκρατικοποίηση των εφοριών! Μάλιστα, εκβιάζει για την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, εάν δεν λειτουργήσει με επιτυχία ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τον οποίο χαρακτηρίζει ως «απογοητευτικό».

Η αύξηση των εσόδων από την επιβολή φόρων θεωρείται δεδομένη από τους ευρωπαίους από την άλλη πλευρά όμως είναι ιδιαίτερα  δύσκολο να επιτευχθεί εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που διανύει η οικονομία και της πολιτικής λιτότητας που ασκείται στους πολίτες.

Κατά τα λοιπά το ΔΝΤ θεωρεί  ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων ούτως ώστε να απομονωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 8 στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«H πρόοδος στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παραμένει πολύ απογοητευτική. Και αυτό καθίσταται επείγον ζήτημα για το εάν οι αρχές αποδειχθούν ικανές να αποφύγουν -όπως έχουν υποσχεθεί- περισσότερες οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πιθανόν να αντισταθμίσουν την ελληνική αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιβόητο πρόβλημα φοροδιαφυγής, παρέχοντας στη χώρα περισσότερη ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων είναι κρίσιμη ώστε να “απομονωθεί“ από συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Εάν αυτά τα μέτρα – ή άλλα μέτρα- για τον εκσυγχονισμό του νομικού πλαισίου του μηχανισμού φορολογικών εσόδων, της λειτουργίας του και της διαχείρισης προσωπικού, αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως την μετάπτωση σε μία υπηρεσία εσόδων έξω από τη δικαιοδοσία των δημοσίων υπηρεσιών».

ΑΓΓ.ΚΙΛ.

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση του Ταμείου