Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετανιώνει για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σχετικά με το «mea culpa» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την τεράστια, όπως είπε, δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει.

Σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τη διευκολυντική της πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί, κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενδυνάμωσης των οικονομιών τους, ακόμη και μετά τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού ως αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εκπόνησε η ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι».

«Το καινούργιο ευρωπαϊκό… πλαίσιο των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών θα πρέπει να δρομολογηθεί με σταθερό τρόπο», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Υπό αυτή την έννοια, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι τυχόν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των υπέρογκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ο ευρωπαίος τραπεζίτης προειδοποίησε, επίσης, τα κράτη να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξα όσον αφορά στις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Eάν μετά από δύο χρόνια παρατάσεων της δημοσιονομικής εξυγίανσης το έλλειμμα μιας χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό και η ανταγωνιστικότητά της χαμηλή, «δεν νομίζω πως η αγορές θα είναι ευχαριστημένες και πολύ σύντομα θα τιμωρήσουν αυτή τη χώρα», εξήγησε.