Για εικοστό συναπτό μήνα συνεχίσθηκε η μείωση της κατανάλωσης στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εμπορικής ένωσης Confcommercio.

Η πτώση στην αγορά αγαθών τον Απρίλιο έφθασε σε ετήσια βάση της τάξης του 3,9%.

«Τους πρώτους μήνες του 2013 η κάμψη ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή της αντίστοιχης περιόδου του 2012», επισήμανε η Confcommercio. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους η μείωση είχε φθάσει το 3,3%, ενώ φέτος το ποσοστό της συρρίκνωσης αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, στο 4,4%.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για πρώτη φορά ο περιορισμός των δαπανών καταγράφηκε και στα ηλεκτρονικά είδη, ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα, στα οποία οι Ιταλοί έδειχναν επί σειρά ετών μεγάλη αδυναμία.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα για την χρήση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, η κάμψη υπολογίζεται στο 7,5%, ενώ στον τομέα των τροφίμων, φτάνει το 6,2%, σε ετήσια βάση.

«Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να στηρίξει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την αύξηση της ρευστότητας», επισήμανε παράλληλα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, Τζόρτζιο Σκουίντσι.

Σύμφωνα με τον Σκουίντσι «πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να μην περιλαμβάνεται ένα μέρος τουλάχιστον των δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη στο έλλειμμα».