Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπήκε η έκθεση του ΔΝΤ που παραδέχεται τα λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, και σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προχώρησε την Πέμπτη σε κατευναστικές δηλώσεις.

«Η τρόικα έχει λειτουργήσει καλά, και εξακολουθεί να λειτουργεί καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δίχως ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Τζέρι Ράις, είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του. «Εμείς στο ΔΝΤ σεβόμαστε στο έπακρο αυτό το δικαίωμα», συμπλήρωσε.

«Νομίζω πως όλοι θα συμφωνούσαμε πως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά [...] Και πιστεύω πως όλοι θα συμφωνούσαμε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν διδαχθεί και εμείς έχουμε προσαρμοστεί», προσέθεσε ο κ. Ράις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται μετά το 2012.

Επανέλαβε παράλληλα, πως παρά τις δυσκολίες το νέο ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα κανονικά.

Τα σχόλια του κ. Ράις έρχονται στον απόηχο των αντιδράσεων της έκθεσης του Ταμείου, η οποία παραδεχόταν ότι υποτίμησε την ζημιά που προκάλεσε η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα, ενώ εξαπέλυε βολές κατά των Ευρωπαίων εταίρων επειδή δεν έλαβαν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε αντιδράσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατρανώνει ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το εταίρο της το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του.

Όπως υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» μ' αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης.

Αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετανιώνει για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, «αδειάζοντας» με αυτό τον τρόπο το Ταμείο.