Όλα είναι ανοιχτά για κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε  περιπτώσεις τραπεζικών χρεοκοπιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό για το πως θα επιμερίζονται οι απώλειες.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το νέο σχέδιο που θα συζητηθεί, σε συνάντηση των ειδικών επί των οικονομικών των «27» σήμερα, θα προβλέπει την κατηγοριοποίηση των πηγών από τις οποίες θα προέρχονται τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας.

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου παραμένουν καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ ενώ για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ προβλέπεται ότι θα πάψουν να είναι πλέον προστατευμένες αλλά θα βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου καταλόγου.

Πολλά από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της συμμετοχής καταθετών στο κόστος διάσωσης των τραπεζών, σημειώνει η εφημερίδα αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετοί διαφωνούντες που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση της οικονομίας καθώς θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε συνάντηση που θα έχουν τον Ιούνιο για να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο.