Μέχρι το τέλος του 2013, ο πληθωρισμός στη Σερβία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7%, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής του Ινστιτούτου Έρευνας της Αγοράς (ΙΖΙΤ) Σάσα Τζόγκοβιτς, προσθέτοντας ότι "σε κάθε περίπτωση, θα είναι (ο πληθωρισμός) σε επίπεδα άνω του προβλεπόμενου 5,5%".

   Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τζόγκοβιτς σημείωσε ότι δεν αναμένονται αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, ενώ εκτιμάται πως η αύξηση των τιμών στα προϊόντα που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα είναι μέτρια, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να συγκρατηθεί. Το βέβαιο είναι, είπε ο κ. Ντιόγκοβιτς, ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο επίπεδο το γ' και το δ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

   Από τις αρχές του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9%. Για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί είναι αναγκαία η διασφάλιση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει στην Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Σερβίας (NBS) να συνεχίσει τη σταδιακή χαλάρωση της περιοριστικής πιστωτικής και νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Τζόγκοβιτς.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα βελτιωθεί ιδιαίτερα μέσω της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), "που θα είναι ένα 'σημάδι' ότι η Σερβία θα υιοθετήσει επώδυνες, αντιλαϊκές περικοπές στον δημόσιο τομέα".