Η εταιρεία αλουμινίου Aluminij d.d. Mostar ξεκινά στις 17 Ιουνίου τη διαδικασία κλεισίματος του συνόλου των παραγωγικών εγκαταστάσεων της βιομηχανίας, διότι οι ζημίες της ξεπερνούν τα 52 εκατομμύρια ευρώ και τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους κατέγραψε τα χειρότερα αποτελέσματα στη διάρκεια της 30ετούς λειτουργίας της, εξαιτίας του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των εξίσου υψηλών τιμών του πρωτογενούς αλουμινίου. 

Τη σχετική απόφαση επικύρωσε το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, έπειτα από την εισήγηση του διευθυντή της βιομηχανίας Ίβο Μπράντβιτσα. 

Στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, στην οποία η κροατική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 12%, αναφέρεται ότι οι οικονομικές ζημίες της Aluminij σε μηνιαία βάση διαμορφώνονται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ. 

Το 2012, η εταιρεία έκλεισε το έτος με ζημίες 33 εκ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τα 52 εκ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Απριλίου. 

Ο κ. Μπράντβιτσα ζήτησε από τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς να μεσολαβήσει και να θέσει το θέμα στις κυβερνήσεις της Κροατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (σ.σ τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία), έτσι ώστε η κυβέρνηση της οντότητας να συμφωνήσει στην αλλαγή της διάρθρωσης του κεφαλαίου, εξέλιξη που, όπως είπε, θα επιτρέψει στην Aluminij να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης. 

Ο κ. Μπράντβιτσα είπε ότι, ο πρωθυπουργός της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Νερμίν Νίκσιτς δεν υπέγραψε, ακόμα, συμφωνία, με την οποία προβλέπεται η κυβέρνηση της οντότητας να λάβει μερίδιο 44% στην εταιρεία, οι εργαζόμενοι ένα άλλο ποσοστό 44% και η κροατική κυβέρνηση να διατηρήσει το μερίδιο που κατέχει, δηλαδή το 12%. 

Σε ανακοίνωση της εταιρείας υπογραμμίζεται ότι, στη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου συμμετείχε και η ηγεσία του ανεξάρτητου συνδικάτου εργαζομένων στην Aluminij που - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - "αντιλήφθηκε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και στήριξε την άποψη του συμβουλίου των διευθυντών και την απόφαση του εποπτικού συμβουλίου". 

Ωστόσο, η ηγεσία του ανεξάρτητου εργατικού συνδικάτου εργαζομένων ανακοίνωσε ότι, θα λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για το θέμα, τα οποία θα γνωστοποιήσει τόσο στους κρατικούς φορείς, όσο και στη δημόσια γνώμη. 

Η βιομηχανία παράγει περίπου 160.000 τόνους αλουμινίου σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές του μεταλλευτικού τομέα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 50% του συνόλου της παραγωγής της Βοσνίας και ένας μεγάλος αριθμός εγχώριων επιχειρηματιών είναι άμεσα εξαρτημένος από την εταιρεία, σε όρους προμηθειών.