Μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων σύμφωνα με την trivago  τον  Ιούνιο  σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πτώση που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το  49%. Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr ερεύνησε και παρουσιάζει τη διακύμανση των τιμών σε Ελλάδα και Κύπρο, καταγράφοντας αισθητή μείωση των τιμών ακόμα και σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr  (trivago Hotel Preis Index (tHPI) για το μήνα Ιούνιο.

Οι ελληνικοί προορισμοί φαίνεται ότι θα έχουν την τιμητική τους καθώς οι τιμές σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο ακολουθούν πτωτική τροχιά. Ακόμα και σε κατεξοχήν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η μείωση είναι αισθητή και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 50 τοις εκατό σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αγ. Γαλήνη Κρήτης, η μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο παρουσιάζεται μειωμένη κατά 29 τοις εκατό σε σχεση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (50 ευρώ έναντι 70 ευρώ το 2012), στα Αμμουδαρά Κρήτης η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 61 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο (μείωση 31 τοις εκατό σε σχέση με τον περσινό πρώτο μήνα του καλοκαιριού), στα κοσμοπολίτικα Χανιά η μείωση των τιμών είναι μικρότερη της τάξεως του 13 τοις εκατό, αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση το πρόσημο της διακύμανσης των τιμών είναι αρνητικό (μέση τιμή 65 ευρώ έναντι 75 ευρώ το προηγούμενο έτος).

Στη Χερσόνησο Κρήτης η μείωση των τιμών αγγίζει το 21 τοις εκατό και η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 60 ευρώ, ενώ το 2012 άγγιζε τα 76 ευρώ, ενώ ακόμα και στην Ελούντα, προορισμό που πολλοί σταρ του Χόλιγουντ επιλέγουν για τις διακοπές τους οι τιμές παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2012 με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 206 ευρώ (ποσοστό μείωσης 17% σε σχέση με τον Ιούνιο 2012). Στην Ιεράπετρα το ποσοστό μείωσης της μέσης τιμής διανυκτέρευσης είναι 24 τοις εκατό (68 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 89 ευρώ τον προηγούμενο Ιούνιο) ενώ στην Ίο το ποσοστό μείωσης είναι μόλις πέντε τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές όμως να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 58 ευρώ, με το ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 να αγγίζει το 22 τοις εκατό.

Στην Παροικία της Πάρου το ποσοστό μείωσης στη μέση τιμή διανυκτέρευσης είναι της τάξεως του 21 τοις εκατό (53 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο), ενώ στην Νικιάνα τςη Λευκάδας το ποσοστό μείωσης των ξενοδοχειακών τιμών σκαρφαλώνει στο 36 τοις εκατό με μέση τιμή 54 ευρώ έναντι 85 ευρώ τον Ιούνιο του 2012. Ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό μείωσης των τιμών στη Μεγάλη Άμμο Σκιάθου, 42 τοις εκατό και τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κατρακυλά στα 93 ευρώ σε σχέση με τα 161 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2012. Και στη Νάξο το ίδιο πτωτικό μοτίβο, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 41 ευρώ ανά διανυκτέρευση (11 τοις εκατό μείωση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο), ενώ το χορό της πτώσης τιμών ακολουθεί και το νησί των ανέμων (μείωση οχτώ τοις εκατό) με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 126 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης παρατηρείται στην Κεφαλλονιά και πιο συγκεκριμένα στα Λουρδάτα, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κατρακυλά στα 33 ευρώ και το ποσοστό μείωσης των ξενοδοχειακών τιμών να σκαρφαλώνει στο 49 τοις εκατό σε σχέση με τον Ιούνιο 2012. Η Κως παραμένει φτηνή με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 51 ευρώ, ωστόσο και εδώ παρατηρείται μείωση σε σχέση με πέρυσι (έξι τοις εκατό). Στις Μπενίτσες της Κέρκυρας το ποσοστό μείωσης αγγίζει το 25 τοις εκατό (μέση τιμή διανυκτέρευσης 43 ευρώ έναντι 57 ευρώ τον Ιούνιο του 2012), στο Φηροστεφάνι Σαντορίνης το ποσοστό μείωσης είναι της τάξεως του εννέα τοις εκατό (μέση τιμή διανυκτέρευσης 192 ευρώ), ενώ στο Ημεροβίγλι εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς παρατηρείται μικρή αύξηση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης (μόλις τέσσερα τοις εκατό) στα 257 ευρώ. 

Το ίδιο σκηνικό και στην Κύπρο, με τις τιμές να πέφτουν σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο αλλά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Στην Λάρνακα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 76 ευρώ (ποσοστό μείωσης οχτώ τοις εκατό σε σχέση με το 2012), στην Πόλη Χρυσοχούς το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο, 11 τοις εκατό με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κυμαίνεται στα 97 ευρώ. Στη Λευκωσία, το ποσοστό μείωσης των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο είναι μόλις δυο τοις εκατό και η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 111 ευρώ.    

trivago

Οι ταξιδιώτες βρίσκουν στην www.trivago.gr ιδανικά ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά φίλτρα αναζήτησης. Η trivago είναι  ένα online meta search site που συγκρίνει τιμές ξενοδοχείων από περισσότερα από 150 διαφορετικά sites κρατήσεων για 600.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Επιπλέον η trivago προσφέρει 34 εκατομμύρια αναφορές για ξενοδοχεία σε συνδυασμό με 14 εκατομμύρια φωτογραφίες. 20 εκατομμύρια χρήστες το μήνα χρησιμοποιούν την trivago και καταφέρνουν να «γλιτώσουν» ως και 35% από τα χρήματα τους κατά μέσο όρο ανά κράτηση. Η trivago GmbH έχει την έδρα της στο Ντύσσελντορφ στη Γερμανία ενώ διατηρεί γραφεία και σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Παρίσι, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Η trivago ιδρύθηκε το 2005 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 37 διεθνείς πλατφόρμες.

O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς Eυρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται στις ένα εκατομμύριο καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 15 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από 100 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.