current views are: 1

9 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση06:51

Όλα τα σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο σε ακίνητα και αγροτεμάχια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, με το υπουργείο Οικονομικών να καταλήγει στη επιβολή φόρων ακόμη και για τους επαγγελματίες αγρότες, υπό την πίεση της επίτευξης του εισπρακτικού στόχου των 3,1 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση 06:51’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, με το υπουργείο Οικονομικών να καταλήγει στη επιβολή φόρων ακόμη και για τους επαγγελματίες αγρότες, υπό την πίεση της επίτευξης του εισπρακτικού στόχου των 3,1 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, με το υπουργείο Οικονομικών να καταλήγει στη επιβολή φόρων ακόμη και για τους επαγγελματίες αγρότες, υπό την πίεση της επίτευξης του εισπρακτικού στόχου των 3,1 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή, επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το κόστος επιβάρυνσης κάθε κατηγορίας ιδιοκτητών και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Στη τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής, ο κ. Στουρνάρας παρουσιάσε τις προτάσεις τις κυβέρνησης, οι οποίες αποδείχθηκαν αρκετά διαφοροποιημένες σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς καθώς σε περίπτωση που εξαιρεθούν από τον φόρο, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, η τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, «κερδισμένοι» αναμένεται να βγουν όσοι έχουν ένα αστικό ακίνητο που ήδη επιβαρύνεται με το χαράτσι, αφού θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με σήμερα.

Στον αντίποδα, ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις πολλών φορολογουμένων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, οικοπέδων ή κατοικιών σε ακριβές εντός κι εκτός σχεδίου περιοχές. 

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά. Για τα ακίνητααυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Αναλυτικά, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

– Να φορολογηθούν όλα τα αστικά ακίνητα, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο Εναίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο και θα επιβαρύνει ακόμη και ακίνητα που δεν επιφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. 

– Οι ευπαθείς ομάδες που εξαιρούνται από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα συνεχίσουν να εξαιρούνται και από τον νέο φόρο.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε εντός ή εκτός σχεδίου ακίνητα μακροχρόνια ανέργων με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους ή ανέργων που λαμβάνουν τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς εφόσον η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου τις 150.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα τις 12.000 ευρώ και το εμβαδόν του ακινήτου τα 120 τ.μ.

– Τα εντός σχεδίου ακίνητα και οικόπεδα θα φορολογηθούν με βάση το τετραγωνικό. Ο φόρος θα ξεκινά από ένα ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αυξάνεται κλιμακωτά, με βάση δεκάδες διαφορετικούς συντελεστές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός και το οικοδομικό τετράγωνο.

– Τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν με βάση το στρέμμα, ενώ ο φόροςθα βαρύνει και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Ο φόρος θα ξεκινά από ένα ευρώ ανά στέμμα και θα κλιμακώνεται μέχρι τα 25 ευρώ. Το ύψος του φόρου θα προκύπτει από τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής επί της οποίας θα επιβάλλονται συντελεστές απομείωσης και θα εξαρτάται από κριτήρια όπως είναι η απόσταση από τη θάλασσα, η χρήση του ακινήτου, αν πρόκειται για αρδευόμενη έκταση και αν το οικόπεδο βρίσκεται σε πεδινή ή ορεινή ζώνη. 


σχετικα αρθρα