Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Τη Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης του προγράμματος.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα περάσουν από κόσκινο τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα από την οποία προκύπτει μέχρι στιγμής "τρύπα" περί τα 200-300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη ένα 30% επαγγελματικών κατηγοριών που θα πρέπει να ανοίξουν, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και το κρίσιμο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά από 1ης Ιουλίου για να υπάρξουν οφέλη και στη φετινή τουριστική περίοδο, ωστόσο η τρόικα ισχυρίζεται ότι οποιεσδήποτε ελαφρύνσεις στους φορολογικούς συντελεστές, μπορούν να γίνουν μόνο αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013.

Επίσης, φλέγον ζήτημα στην ατζέντα είναι η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα οι απολύσεις των πρώτων 2.000 υπαλλήλων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα  στα μέσα καλοκαιριού θα εφαρμοστεί και το πρόγραμμα κινητικότητας για άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν και οι συγχωνεύσεις των Οργανισμών, για τις οποίες όμως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμισή του. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα νέας μείωσής του.