Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκία της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το μείζον ζήτημα του Δημοσίου.

Μέσα στο Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στα προγράμματα κινητικότητας, που θα συνοδεύουν τα νέα συρρικνωμένα οργανογράμματα των υπουργείων. Τα οργανογράμματα αυτά αφορούν άμεσα 455.895 υπαλλήλους, για άλλους 109.105 θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα εντάσσονται ακόμη 85.787 υπάλληλοι έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Συνολικά ως το τέλος του έτους υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο, 4.000 υπάλληλοι, 1.000 μέχρι το Μάρτιο του 2014, άλλοι 4.000 ως τον Ιούνιο του ίδιους έτους, 2.000 ως τον Σεπτέμβριο και άλλοι 4.000 μέχρι τα τέλη του 2014 προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα πολύ «ευαίσθητο» ζήτημα, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πολιτικά στο ανώτατο επίπεδο, με συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι αρκετά σύντομα, πιθανότατα και στο μέσο της εβδομάδας.