Υπό το βάρος της πίεσης της Κομισιόν και των μηνυμάτων ότι θα ασκήσει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ κηρύσσεται άγονος, καθώς προσφορά δεν κατέθεσε ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη).

Υπενθυμίζεται ότι στη μία το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προς το ΤΑΙΠΕΔ για τις εταιρείες ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, κι αυτή από την αζέρικη Socar, ενώ η άλλη ρωσική εταιρεία, Sintez που αναμενόταν να ενδιαφερθεί για τον ΔΕΣΦΑ δεν κατέθεσε προσφορά.

Αν και δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως η Gazprom θα αποχωρούσε από το διαγωνισμό, ο κίνδυνος η Κομισιόν να βάλει βέτο σε τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ, του ελληνικού δηλαδή κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, από τον βασικό του προμηθευτή, δηλαδή τη Gazprom, ήταν γνωστός στους πάντες.

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας, Sergei Kupriyanov  σε ανακοίνωση της εταιρείας, «δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας», εκτιμά ο εκπρόσωπος Tύπου της Gazprom, κ. Sergey Kupriyanov, ενώ «το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ.»

Η πρώτη αυτή δυσκολία στη μάχη των αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του προκειμένου να αντιμετωπίσει τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες αγορές και να κααταφέρει να πετύχει  ό,τι καλύτερο είναι δυανατό για το στόχο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις 2,6 δισ. για το  2013. Οπως αναφέρουν πληροφορίες ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα  με όρους που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο αποδίδουν ευθύνες για την αποτυχία του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, επειδή δεν έκανε σωστή προετοιμασία. Όπως αναφέρουν, στις περιπτώσεις πώλησης παρόμοιων εταιρειών με υπερδεσπόζουσα έως μονοπωλιακή θέση σε μια εθνική αγορά, στην προκήρυξη προβλέπονται σαφείς όροι (τιμολογιακή πολιτική κ.ά.) για τους παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξαγορά, ιδίως όταν αυτοί είναι και οι κύριοι προμηθευτές τους. Ας σημειωθεί εδώ ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τις ΕΠΑ (δίκτυα πόλεων) υπήρχαν όροι που απέκλειαν εντελώς από τη συμμετοχή τους παραγωγούς με τους οποίους η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνιες συμβάσεις, ώστε να αποφευχθεί εκτεταμένο μονοπώλιο στην προμήθεια και στη μεταφορά, με βάση τη δομή που είχε τότε η ΔΕΠΑ.

Η «καλή» είδηση της σημερινής ημέρας είναι ότι κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar, που σημαίνει «καλά νέα» και για τον αγωγό ΤAP.

Μ.Πρωτονοταρίου