Το Βερολίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξουν «γρήγορα» σε μια διευθέτηση για τις εμπορικές διενέξεις των δύο πλευρών, την ώρα που κινεζικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί επικείμενης κινεζικής φορολόγησης σε ορισμένες εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία πάντοτε τασσόταν υπέρ του «να επιδιωχθεί μια φιλική λύση» στο ζήτημα αυτό, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επισήμανε σήμερα πως ελπίζει «μια τέτοια λύση να εξευρεθεί και μάλιστα γρήγορα».

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κίνα ήδη επανέλαβαν τις συνομιλίες τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι «ήδη μια πρώτη επιτυχία».

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών προσωρινού χαρακτήρα στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες, κίνηση στην οποία το Πεκίνο απάντησε κινώντας μια έρευνα για ντάμπινγκ τιμών ευρωπαϊκών κρασιών, εγείροντας φόβους περί ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία επίσημη από την πλευρά της Κίνας περί του ότι θα θιγούν τα οχήματα πολυτελείας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η γαλλική καθημερινή οικονομική εφημερίδα Les Echos είχε γράψει την Παρασκευή ότι η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται μεταξύ άλλων να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, σε γερμανικές εταιρείες αντιστοιχεί μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 80% στις πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα.