«Κάποιοι επιδίωκαν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Μέγαρο Μουσικής, επισημαίνοντας ότι «Ελλάδα, όπως και η ευρωζώνη, θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια».

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ. Η Ελλάδα είναι και δικιά μου». Παράλληλα υπογράμμισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Κάποιοι επιδίωκαν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είπε ακόμα, συμπληρώνοντας πως «στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ακούσαμε τους γκουρού της αγοράς».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου έκανε αναφορά σε προτάσεις και αποστροφές των λόγων πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες «έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους» και στις οποίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά

Ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι πολύ περήφανος που συνέβαλε στο ότι πλέον δεν μιλάμε για Grexit, ενώ υπογράμμισε πως συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων λένε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.

«Μην πουλάτε τις ΔΕΚΟ στην τιμή που θέλουν οι άλλοι. Πρέπει να πουληθούν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις αλλά στις τιμές που θέλετε εσείς να τις πουλήσετε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για «νέες προκλήσεις» από την αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή  ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικό ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για να σημειώσει ότι οποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».