Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεΐμαράκη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

Τον κ. Γιουνκέρ υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο κ. Σαμαράς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε διάλεξη που έκανε αργότερα στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές», δήλωσε βέβαιος πως η Ελλάδα, όπως και η Ευρωζώνη, θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια.

Εκτίμησε ακόμη ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, με βάση τα στοιχεία, για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη χώρα μας: «Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, και ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ ... Η Ελλάδα είναι και δικιά μου» είπε, ενώ, αφού χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά», σημείωσε ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε επίσης σε προτάσεις και αποστροφές των λόγων πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους και στις οποίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά.