Μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της Κροατίας κατά 1,5% σε ετήσια βάση κατεγράφη στο πρώτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας παραγόντων, όπως η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στη χώρα και η υποχώρηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την οριακή αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

   Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε στο τρίμηνο κατά 3% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 2,3%, ενώ οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 0,3%.

   Αναλυτές της Raiffeisenbank Austria απέδωσαν την πτώση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στις δυσμενείς τάσεις στην αγορά εργασίας και στην πτώση των πραγματικών μισθών, ενώ οι ίδιοι υπενθύμισαν ότι οι επενδύσεις πάγιων κεφαλαίων υποχώρησαν για δέκατο έβδομο συνεχές τρίμηνο.

   Η πραγματική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) υποχώρησε στο τρίμηνο κατά 0,8%, με την εντονότερη αρνητική επίπτωση να προέρχεται απ΄ τον κλάδο των κατασκευών, που βρίσκεται σε πτωτική πορεία για τέταρτο συνεχή χρόνο (και υποχώρησε στο τρίμηνο κατά 4,3%).

   Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών της Raiffeisenbank Austria, το 2013 το ΑΕΠ της Κροατίας θα μειωθεί κατά 0,5%, αν και στο δεύτερο μισό του έτους αναμένονται θετικές επιδράσεις από τον τουρισμό και την υλοποίηση σειράς επενδυτικών σχεδίων, που καθυστερούν.

   Κατά τους ίδιους, θετικές επιδράσεις από τα κεφάλαια συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να αναμένονται μόνο στα επόμενα χρόνια, και ακόμη και αυτό, αναλόγως του βαθμού ετοιμότητας των πρότζεκτ.