Αλυσίδες ξενοδοχείων από Τουρκία, Κίνα, Μέση Ανατολή και Ευρώπη επικεντρώνονται στην ελληνική τουριστική αγορά και αναζητούν ξενοδοχεία για να επενδύσουν. Αλυσίδες όπως η Rotana  από τη Μέση Ανατολή, η Tangram από την Κίνα αλλά και πολλές άλλες, εξετάζουν προσεκτικά την ελληνική αγορά. Αν όμως αισθανθούν πολιτική αστάθεια, κάνουν πίσω ακόμη και στο παρά πέντε.

"Ενδιαφέρονται τόσο για το management όσο και για εξαγορά ξενοδοχείων ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται" σημειώνει ο κ. Ν.Κωνσταντινίδης εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων New Symbol Hotel Investments. Το κύριο κριτήριο είναι η πολιτική σταθερότητα και δευτερευόντως η οικονομική, αναφέρει ενώ η αναδιάρθρωση των τραπεζών είναι επίσης κρίσιμη για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων. Η πολιτική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους. Αν την αισθανθούν μπορεί να εγκαταλείψουν ένα σχέδιο ακόμη και αν είναι ολοκληρωμένο. Σήμερα πολλές συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κάποιες συμφωνίες φέτος...αρκεί οι πολιτικοί να μη βάλουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους και σε όλα."

Οι αλυσίδες ξενοδοχείων από όλο τον κόσμο δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά γιατί η Ελλάδα αν και ανεπτυγμένη τουριστικά είναι παρθένα αγορά για τις αλυσίδες ξενοδοχείων. "Οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων άναπτύσσονται δυναμικά και είναι και πολύ ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Στην Ελλάδα μόνο το 2-3% των ξενοδοχείων ανήκουν σε αλυσίδες και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη διείσδυσή τους. Ταυτόχρονα η χώρα γίνεται πιο ελκυστική επενδυτικά. Σε σύγκριση με πέρυσι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι απλά αυξημένο, είναι η μέρα με τη νυχτά", σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οσον αφορά στα κριτήρια, οι επενδυτές προτιμούν έτοιμα ξενοδοχεία και όχι εκτάσεις, προορισμούς με αεροπορική σύνδεση, από ιδιώτες πωλητές και όχι από  δημόσιους διαγωνισμούς, και ή ξενοδοχεία πόλης σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη, ή εξοχικούς προορισμούς.

Η New Symbol Hotel Investments, πραγματοποίησε το 2011 την πώληση του Πόρτο Ύδρα και αργότερα την αποτίμηση του Αστέρα και σήμερα έχει υπογράψει συμφωνία με την  κινεζική αλυσίδα ξενοδοχείων ΤΑΝGRAM συμφερόντων της Beijing Tourism Group της Κινεζικής Κυβέρνησης  για υποστήριξη εξεύρεσης ξενοδοχείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς ανάπτυξη του δικτύου της.

Η κίνηση της TANGRAM έρχεται να συνδεθεί με την ευρύτερη κινητοποίηση Κινέζων επιχειρηματιών να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα, τόσο σε εμπορικό και επενδυτικό όσο και σε τουριστικό επίπεδο, το οποίο κατ' επέκταση θα επιφέρει αύξηση Κινέζων επισκεπτών για επαγγελματικούς όσο και για λόγους αναψυχής.

Μ.Πρωτονοταρίου