Η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ.

Το σχέδιο είναι βασισμένο στο πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Νίκου Αλεβιζάτου, που εκπονήθηκε επί ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου και υπουργίας του Ηλία Μόσιαλου. Με αυτόν τον τρόπο απαντά και στις κατηγορίες ότι δεν έχει σχέδιο και ουσιαστικά θέλει να διαλύσει τη δημόσια τηλεόραση.

Η πρόταση νόμου (Μάρτιος 2012) της επιτροπής με επικεφαλής το Νίκο Αλιβιζάτο για απεξάρτηση τηςΕΡΤ απο το πολιτικό και κομματικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης «έπεσε» οριστικά το σήμα της αναλογικής και ψηφιακής ΕΡΤ, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή. Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να κόβεται από τις 10 το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας πως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος πρέπει να διακοπεί η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.».