Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς της εταιρίας “SOCAR” για τον ΔΕΣΦΑ.

Η προσφορά της “SOCAR” , ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της, από τους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να ληφθούν αποφάσεις.

Πληροφορίες κάνουν λόγω για τίμημα 420-450 εκ. ευρώ, για το 66% του ΔΕΣΦΑ  ττο οποίο και είναι στο όριο της αποτίμησης που έχει πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο η  έκβαση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υλοποίηση του "Νότιου Διαδρόμου" και την επιλογή της κοινοπραξίας Shah Deniz για το ποιος αγωγός, ο ελληνικού ενδιαφέροντος ΤΑΡ ή ο Νabucco West, θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους, η καθυστέρηση στην οριστική ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ του τιμήματος συνδέεται με  την οριστικοποίηση αποφάσεων από την αζέρικη πλευρά για συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό TAP, κάτι που εκκρεμεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή 21 του μήνα. 

Η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν εποτελεί τη μοναδική διεκδικήτρια για τη ΔΕΣΦΑ ενώ η αρχική προ μηνών προσφορά των Αζέρων ήταν της τάξης των 460 εκατ. ευρώ