Αμετάβλητο κράτησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, αναφέροντας ότι η οικονομία εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της και το outlook για τον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας το Μάιο. 

Η Sedlabanki ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο δανεισμού επτά ημερών έναντι διασφαλίσεων θα παραμείνει στο 6%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της τέσσερις φορές το περασμένο έτος για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σταθερά πάνω από τον επίσημο στόχο του 2,5% της Sedlabanki από την χρηματοοικονομική κρίση που γνώρισε το 2008 η Ισλανδία. 

Από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων ο πληθωρισμός έχει επιβραδύνει με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται 3,3% το Μάιο από 4,5% το Νοέμβριο.

"Ο υποκείμενος πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει αν και παραμένουν πάνω από τον επίσημο στόχο της τράπεζας", αναφέρει η Sedlabanki σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στην τελευταία έκθεση της για τη νομισματική πολιτική τον περασμένο Μάιο ότι η οικονομική παραγωγή θα αναπτυχθεί κατά 1,8% αυτό το έτος.

Αν και η ανάπτυξη φαίνεται ότι ήταν ελαφρώς πιο αδύναμη το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι το outlook για το σύνολο του έτους έχει επιδεινωθεί, αναφέρει η Sedlabanki.

"Τις περισσότερες φορές τα μεγέθη για την ανάπτυξη αναθεωρούνται ανοδικά", αναφέρει η κεντρική τράπεζα. "Παράλληλα, οι πιο πρόσφατες ενδείξεις για τη ζήτηση δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη εξελίσσεται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας". 

Ενδεχόμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον πληθωρισμό το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από τις κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς και στις αποφάσεις για τα επίπεδα των μισθών, προσθέτει η κεντρική τράπεζα.