«Μας ενδιαφέρει πολύ σοβαρά η ελληνική αγορά και πιστεύουμε στις δυνατότητές της», σημειώνει  πηγή της εταιρείας και μέλος του τοπ μανατζμαντ αναφερόμενη στο διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Αν και αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το ύψος της προσφοράς, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο μόνο η ελληνική πλευρά μπορεί να το κάνει,  μίλησε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και σεβασμό για την ελληνική κυβέρνηση και για τη σημασία της ελληνικής αγοράς αερίου.

"Μας ενδιαφέρει η επένδυση στην ελληνική αγορά αερίου, γιατί θεωρούμε ότι έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης .Πραγματοποιούμε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο, ακολουθήσαμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού, αποδεχτήκαμε όλους τους όρους και τις προύποθέσεις αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα τη διαδικασία και θέλουμε να ευοδωθεί", σημειώνει εξηγώντας ότι η προοπτική εισόδου στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Socar.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς της εταιρίας “Socar” για τον ΔΕΣΦΑ χωρίς ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώσει το προσφερόμενο τίμημα.

Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε προσφορά της “SOCAR” , εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της, από τους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να ληφθούν αποφάσεις.

Πληροφορίες κάνουν λόγω για τίμημα 420-450 εκ. ευρώ, για το 66% του ΔΕΣΦΑ  ττο οποίο και είναι στο όριο της αποτίμησης που έχει πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο η  έκβαση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υλοποίηση του "Νότιου Διαδρόμου" και την επιλογή της κοινοπραξίας Shah Deniz για το ποιος αγωγός, ο ελληνικού ενδιαφέροντος ΤΑΡ ή ο Νabucco West, θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους, η καθυστέρηση στην οριστική ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ του τιμήματος συνδέεται με  την οριστικοποίηση αποφάσεων από την αζέρικη πλευρά για συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό TAP, κάτι που εκκρεμεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή 21 του μήνα. 

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν εποτελεί τη μοναδική διεκδικήτρια για τη ΔΕΣΦΑ ενώ η αρχική προ μηνών προσφορά των Αζέρων ήταν της τάξης των 460 εκατ. ευρώ.