Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο home port στην κρυαζιέρα, στην Αν. Μεσόγειο, παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Οπως επεσήμαναν στον κ. Στουρνάρα, η λειτουργία των τελωνείων στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις περιοχές που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, είναι ελλειπής αφού το προσωπικό των τελωνείων έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άμεσα οι επιβάτες και να υφίστανται πολύωρη καθυστέρηση.

Επίσης ζήτησαν η ΔΟΥ Πλοίων στον Πειραιά  σε καμία περίπτωση να μην απορροφηθεί από τη ΦΑΕ Πειραιά καθώς η συνέχιση της λειτουργίας της είναι ζωτικής σημασίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες.  

Επίσης τέθηκαν θέματα για την  υποδομή των λιμανιών, τη  διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αλλά και τις υπερατλαντικές αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα απευθείας με άλλες ηπείρους.

 
Τέλος η διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας έθεσε και το θέμα της χορήγησης βίζας σε επισκέπτες τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια.

Ο υπουργός συμφώνησε να αναζητηθούν οι τρόποι και να εξεταστούν δυνατότητες, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτού του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας στη χώρα μας.