Έχει χυθεί πολύ μελάνι όσον αφορά  τα κριτήρια που απαιτούνται για την αγορά μετοχών. Αυτά ποικίλουν αναλόγως ποιοι επενδύουν σε αυτές, ιδιώτες, παίκτες, Αμοιβαία Κεφάλαια, θεσμικοί, Hedge Funds, κ.λ.π. Σήμερα θα παραθέσουμε  τα κυριότερα κριτήρια που αφορούν τον απλό επενδυτή, κριτήρια απλά και όσο το δυνατόν κατανοητά. 

Πάντοτε ένας επενδυτής αναρωτιέται αν θα πρέπει να αγοράσει την τάδε ή την δείνα μετοχή. Αναζητά πληροφορίες για την εταιρία, συνήθως ακούει εισηγήσεις από τον χρηματιστή του ή καλές- εμπιστευτικές κουβέντες από φίλους του. Οι μετοχές είναι περιουσία, όπως τα ακίνητα, τα μετρητά, με μια διαφορά, εμπιστεύεστε τα χρήματά σας σε άλλους, θα πρέπει να πιστεύετε πως η εταιρία που  εμπιστεύεστε τα χρήματά σας βλέπει το ίδιο μακριά όπως και εσείς. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει  την επιχείρησή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν τόσο όσο και εσείς? 

Μην έχετε καμία εμπιστοσύνη στις καλές κουβέντες γνωστών – φίλων – συνεργατών όσον αφορά τι θα επενδύσετε και πότε!! Ουδείς θα σας κάνει πλούσιους!!! Άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο – υποχρέωση να το πράξει, κανείς δεν χαρίζει λεφτά σήμερα!!

Η λογική επένδυση ξεκινά από αυτά που εσείς ξέρετε και όχι από αυτά που ξέρει ο χρηματιστής σας. Προτού όμως αποφασίσετε τι ξέρετε, έχει κρίσιμη σημασία να αναγνωρίσετε τι δεν ξέρετε. Ασχοληθείτε συστηματικά και μεθοδικά. Όπως χρειαστήκατε χρόνο, κόπο διάβασμα και προσπάθεια να μάθετε τα απαραίτητα για να εξασκείτε το όποιο επάγγελμά σας, το οποίο είναι ουσιαστικά το μέσο βιοπορισμού σας, την ίδια ακριβώς προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλετε για να μπορέσετε να έχετε μια ουσιαστική και αντικειμενική γνώση όσον αφορά τις μετοχές που θέλετε να επενδύσετε!! 

Ενημερωθείτε, αποκτήστε οικονομικές γνώσεις, μάθετε να διαβάζετε οικονομικά στοιχεία και να μπορείτε να τα αξιολογείτε, μελετάτε συστηματικά «σοβαρό» οικονομικό τύπο, σταχυολογείτε και κρίνετε την σπουδαιότητα του κάθε νέου που διαβάζετε. Κατά τεκμήριο το 95% των οικονομικών νέων που διαβάζετε απηχεί τη γνώμη του γράφοντος, η οποία είναι πιθανόν να είναι «κατευθυνόμενη», να στηρίζεται σε άλλους παράγοντες και να απέχει πολύ από την πραγματικότητα!!! Μην περιμένετε από τη μια στιγμή στη άλλη να τα μάθετε όλα και να έχετε θετικά αποτελέσματα!! Δραστηριοποιήστε σε αγορές που δραστηριοποιούνται επαγγελματίες, εσείς είστε εκ προοιμίου ερασιτέχνες – ειδικά στην αρχή- μην έχετε φρούδες ελπίδες για θετικά αποτελέσματα, από τα πρώτα σας βήματα στο χώρο!! Προσπαθήσετε να χάσετε το δυνατόν λιγότερα!!

Θα χρειαστείτε χρόνο και γνώση προτού καταλήξετε ποια εταιρία και πότε θα την αγοράσετε. INVEST YOUR TIME BEFORE INVEST YOUR MONEY, ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ! 

Στόχος σας είναι να εκτιμήσετε την πραγματική ή την αντικειμενική αξία ενός χρεογράφου και να πληρώσετε γι αυτό μόνο μια τιμή που είναι σημαντικά χαμηλότερη. Βρείτε την πιο υποτιμημένη επένδυση, την οποία κατανοείτε επαρκώς και μείνετε πιστοί σε αυτή. Επενδύετε, μόνο όταν είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε μέχρι η αγορά να αναγνωρίσει και κατ’ επέκταση να καταδείξει την αξία της επένδυσής σας. Οι επιτυχημένες επενδύσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο συνδυασμό έξυπνης εκτίμησης και υπομονής. 

Όταν επενδύουμε σε μια μετοχή το μόνο που μπορούμε να διαπραγματευτούμε είναι το δικαίωμα μας να πουλήσουμε, ας φροντίσουμε λοιπόν αυτό το δικαίωμα να βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση. 

Επενδύετε σε  κλάδους  που καταλαβαίνετε καλά. Αγοράστε με την λογική και όχι με το συναίσθημα!! Ερευνήστε την εταιρία που επιθυμείτε να αγοράσετε μετοχές της, μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον υφιστάμενο ανταγωνισμό της, τους προμηθευτές της και την πελατεία της, το προϊόν που παράγει, το πόσο αναγκαίο αυτό, είναι στους καταναλωτές, σε ποιες αγορές πουλά τα προϊόντα της, τα χρηματικά ποσά που δαπανά για την έρευνα και προώθηση νέων προϊόντων. 

Δώστε μεγάλη σημασία στη φήμη της εταιρίας, το πόσο γνωστή είναι στον καταναλωτή. Η εταιρία έχει πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες? Είναι τα προϊόντα της γνωστά- επώνυμα και ποιοτικά? 

Εξετάστε τις στρατηγικές που ακολουθεί η εταιρία όσον αφορά την εξοικονόμηση κόστους, την διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, στο πόσο εστιάζει να πουλά ορισμένα προϊόντα της με τον καλύτερο τρόπο σε μια ομάδα πληθυσμού. Δραστηριοποιείται στην εγχώρια ή και στην διεθνή αγορά. 

Αναζητήστε εταιρία με σταθερότητα και όραμα  στην διοίκηση της. Πού θα βρίσκεται θεωρητικά η εταιρία σε 10 χρόνια, θα μπορεί να αυξάνει τις πωλήσεις της και να μειώνει το κόστος?  Εκτιμήστε το μέρισμα που δίνει η εταιρία στους μετόχους της στο βάθος του χρόνου, αν αυτό είναι μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό. 

Στόχος σας είναι να εκτιμήσετε την πραγματική αξία της μετοχής και να την αγοράσετε το δυνατόν φτηνότερα. Μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται προσωρινά σε δύσκολη θέση λόγω συγκυριών αποτελούν πρώτης τάξεως επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης περίοδοι χρηματιστηριακών κραχ είναι ιδανικές για να προχωρήσετε σε αγορές μετοχών. Ο γνωστός επενδυτής Warren Buffet στο κρεσέντο της κρίσης του 2009 διατυμπάνιζε την πρόθεσή του να αγοράσει μετοχές και βέβαια το έκανε! 

Μελετήστε την εσωτερική αξία της μετοχής. Εσωτερική αξία εννοούμε την τρέχουσα αξία του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων της εταιρίας , μειωμένη κατά των υποχρεώσεών της, διαιρούμενη τον αριθμό των μετοχών της. Προσοχή, η εσωτερική αξία μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα πράγματα δύσκολα μετρήσιμα, όπως επωνυμία, πελατολόγιο, πατέντες, κ.λ.π, 

Υπολογίστε την λογιστική αξία της επιχείρησης, εγκαταστάσεις, κεφάλαια κίνησης, ρευστότητα που διαθέτει. 

Η διαφορά μεταξύ της εσωτερικής αξίας της επιχείρησης και της λογιστικής της αξίας, ονομάζεται υπεραξία. Όσο μεγαλύτερη υπεραξία έχει, τόσο καλύτερα. 

Ρίξτε μια ματιά στον ισολογισμό της εταιρίας. Τα κέρδη επανεπενδύονται,  ή παραμένουν στο αποθεματικό, πόσες ανέλεγκτες φορολογικές κρίσεις έχει, αν είναι αρκετές υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο μέλλον να προκύψουν έκτακτοι φόροι για την εταιρία, κατά συνέπεια μείωση τόσο των αποδοτέων κερδών της,  όσο και της τιμής της στο χρηματιστήριο. 

Στις αρχές αυτής της νέας δραστηριότητας σας, να είστε πάρα πολύ φειδωλοί στις τοποθετήσεις σας όσον αφορά το ύψος των χρημάτων που θα επενδύσετε. Είναι βέβαιο ότι δεν θα έχετε ως σύμμαχό σας την τύχη του πρωτάρη. Τα χρήματα που τοποθετείτε είναι από το υστέρημά σας, έχετε κοπιάσει πάρα πολύ να τα βγάλετε- αποταμιεύσετε από την εργασία που κάνετε χρόνια τώρα, είναι άδικο να τα χάσετε σύντομα και να σας μείνει η απογοήτευση. Όπως έχουμε τονίσει ξανά, το χρηματιστήριο εκεί είναι, εμείς είμαστε περαστικοί από αυτό!!!

Α.Τ.

*Οποιεσδήποτε απόψεις, ειδήσεις, μελέτες, αναλύσεις, τιμές, ή και κάθε άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται ως γενικά σχόλια για την αγορά, αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος και δεν συνιστούν επενδυτική συμβουλή. Τόσο το “MONEYPOST.GR” , όσο και ο γράφων, δεν αποδέχονται την ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή κέρδος που μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα από την υιοθέτηση από τρίτους των απόψεων που παρατίθενται.