Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σειρά έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης αλλά και για να ελαφρύνει το βάρος στα ιταλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών. 

"Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τελευταίο νομοσχέδιο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Enrico Letta μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. 

"Πολλά από τα μέτρα θα δώσουν στους Ιταλούς τα απαραίτητα εργαλεία για να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας", ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων τα μέτρα προβλέπουν κίνητρα για νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό ή την πρόσληψη νέων εργαζόμενων για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας. 

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Στους νέους η ανεργία ξεπερνά το 40%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε δημόσια έργα αυτό το έτος, με τα 600 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται σε σιδηροδρομικές υποδομές. 

Προβλέπονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών, όπως η μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και η προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών με δάνεια κάτω από 120.000 ευρώ. 

"Για να βελτιωθεί η σχέση των πολιτών με την πολιτεία" οι φορολογικές αρχές θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή "με μεγάλη αυστηρότητα", ενώ θα αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιείκεια "όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.