Πιέσεις δέχθηκε σήμερα η Ευρωζώνη από τις άλλες μεγάλες οικονομίες που συμμετέχουν στην σύνοδο της G8 προκειμένου να προχωρήσει στην τραπεζική ένωση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αποκλιμάκωση της κρίσης του ευρώ ωστόσο η Ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση και υπογράμμισαν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

«Οι πτωτικοί κίνδυνοι στην ζώνη του ευρώ έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αλλά αυτή παραμένει σε ύφεση», σημείωσαν.

Οι ηγέτες της G8 υπογράμμισαν επίσης ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν ασθενείς αν και οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί χάρη εν μέρει στην πολιτική δράση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία.

«Η ανάκαμψη των ΗΠΑ συνεχίζεται και το έλλειμμα μειώνεται γρήγορα στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ανάγκης για περαιτέρω πρόοδο προς μια εξισορροπημένη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα και επικεντρωμένες επενδύσεις για την προώθηση της ανάπτυξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να επιτρέπει μια βραχυπρόθεσμη ευελιξία για να προσαρμόζεται στις διάφορες οικονομικές συνθήκες.

«Ο ρυθμός της δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις διαφορετικές μας εθνικές οικονομικές περιστάσεις», υπογράμμισαν.

Οι ηγέτες της G8 σημείωσαν επίσης ότι η Ιαπωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του καθορισμού ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.