current views are: 1

18 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση07:35

Δημόσιο, ΕΡΤ και ΦΠΑ στη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν στις 10:00 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Δημοσίευση 07:35’
αρθρο-newpost

Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν στις 10:00 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κράτησε για 3 περίπου ώρες και επικεντρώθηκε κυρίως στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) δεν ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με  πληροφορίες η τρόικα ενημερώθηκε για τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης απασχολεί έντονα τους δανειστές οι οποίοι αναμένουν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Στα ανοικτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού και η οικονομική κατάσταση στα Ταμεία.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. 

Επίσης, συζητήθηκε ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για την «πιλοτική» μείωση, για ένα εξάμηνο, του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της Τρόικα, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Παράληλλα η τρόικα έθεσε εκ νέου ζήτημα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα, με τον ίδιο παράγοντα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της Τρόικα, που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Υγείας και εξετάζει το ζήτημα.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.


σχετικα αρθρα