Οι ελβετοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση να διεξαχθεί με κατεπείγοντα χαρακτήρα η συζήτηση της δημοσιονομικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, του αποκαλούμενου Lex USA, με τον οποίο επρόκειτο να διευθετηθεί κανονιστικά η διένεξη ανάμεσα στην αμερικανική δικαιοσύνη και τις ελβετικές τράπεζες που έχουν δεχθεί μη δηλωμένα αμερικανικά κεφάλαια.

Οι βουλευτές απέρριψαν την κατεπείγουσα εξέταση αυτού του Lex USA με 126 ψήφους κατά έναντι 67 υπέρ και 2 αποχές. Ο εν λόγω νόμος θα επέτρεπε στις τράπεζες να παρέχουν τις πληροφορίες που ζητάει η αμερικανική εφορία χωρίς να παραβιάζουν το ελβετικό δίκαιο. Ο Lex USA επιστρέφει τώρα ενώπιον του Συμβουλίου των Καντονίων, της άνω βουλής του ελβετικού κοινοβουλίου.

Το Συμβούλιο των Καντονίων είχε συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα. Το κείμενο θα επιστρέψει αύριο ενώπιόν του για μια νέα εξέταση, μετά την άρνηση της κάτω βουλής.

Αν οι γερουσιαστές συνταχθούν στην άρνηση των βουλευτών, ο νόμος θα ενταφιαστεί οριστικά. Αν οι γερουσιαστές επιμείνουν στο «ναι» που είπαν την περασμένη εβδομάδα, η οριστική ψηφοφορία για το κείμενο θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Lex USA που προτείνεται από την ελβετική κυβέρνηση, επιτρέπει στις ελβετικές τράπεζες να συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές χωρίς να παραβιάζουν το ελβετικό δίκαιο.

Περίπου 15 ελβετικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία απειλεί να ξεκινήσει δικαστικές διώξεις σε βάρος τους αν δεν ψηφιστεί ο Lex USA.

Οι ΗΠΑ έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελβετία να ψηφιστεί ο νόμος πριν από το τέλος Ιουνίου, πράγμα που απαιτεί την διαδικασία του κατεπείγοντος, την οποία αρνήθηκαν σήμερα οι βουλευτές.

Οι ελβετικές τράπεζες που δέχθηκαν στα χρηματοφυλάκιά τους μη δηλωμένα αμερικανικά κεφάλαια κινδυνεύουν με πολύ μεγάλα πρόστιμα από την πλευρά της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Σήμερα ένας βουλευτής συνόψισε το δίλημμα που αντιμετωπίζει η κάτω βουλή: το να αποδεχθεί τον Lex USA σημαίνει να αποδεχθεί μια πολύ μεγάλη ποινή, το να αρνηθεί τον Lex USA σημαίνει να αποδεχθεί την ποινή του θανάτου.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν δικαστικές διώξεις εναντίον των τραπεζών που κατηγορούνται, αυτό μπορεί να σημάνει το θάνατό τους, επειδή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.