Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής ρωτήθηκε από βουλευτές για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. «Η εξέλιξη προϋποθέτει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία και νομίζω ότι είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής αυτής και μετά την έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και η συναλλαγή για τον ΟΠΑΠ» δήλωσε.

Ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ρωτήθηκε και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές έχει ήδη γίνει η προαξιολόγηση των επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Πρόκειται για 13 επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από το εξωτερικό. Στην τρέχουσα συγκυρία έχει ανοίξει η δυνατότητα πρόσβασης των επενδυτών αυτών στα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο και συγκεκριμένη συναλλαγή.

«Ένα από τα κρίσιμα θέματα για την πορεία του διαγωνισμού, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου. Με ποιον τρόπο δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο και ποιο θα είναι το μείγμα ξενοδοχειακής και οικιστικής αξιοποίησης», δήλωσε ο κ. Ταπραντζής. Στα τέλη φθινοπώρου, δηλαδή τον Οκτώβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τους επενδυτές να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια και προτάσεις, με σκοπό την ανάδειξη του πλειοδότη μέσα στο 2014. Όπως πάντως έσπευσε να ξακαθαρίσει ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, κρίσιμο σημείο που θα κρίνει και την εξέλιξη του διαγωνισμού θα είναι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που θα προταθεί και βάσει του οποίου οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Η διαδικασία έγκρισης ωστόσο των ΕΣΧΑΔΑ είναι μια επίπονη διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο και η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι θα απαιτηθούν ίσως και 7 μήνες μέχρι να αναπτυχθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ότι αναπτυχθεί στον Αστέρα και περιλαμβάνει και γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «'Αρα όλα αυτά θα πάρουν χρόνο» προειδοποίησε ο κ. Ταπραντζής.

Χρόνος θα απαιτηθεί και για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που αφορά στο Καϊμακτσαλάν αλλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν (σ.σ. δεν υπήρχε ούτε το τοπογραφικό που να αποτυπώνει ποιες εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο και ο προηγούμενος παραχωρησιούχος εγκατέλειψε), δόθηκαν οδηγίες στην ΕΤΑΔ να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε το χιομοδρομικό κέντρο να λειτουργήσει τη φετινή σεζόν.

Ταυτόχρονα απάντησε και στις επικρίσεις περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας:
«Η κατηγορία ότι ξεπουλιούνται περιουσιακά στοιχεία νομίζω καταρρίπτεται από μόνη της, διότι δεν έχουν πουληθεί περιουσιακά στοιχεία στο βαθμό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ξεπουλάμε την Ελλάδα. Όσες επενδύσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα έγιναν μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια για να έρθουν εδώ επενδυτές».