Την ικανοποίησή του εξέφρασε το ΤΑΙΠΕΔ με σημερινή του ανακοίνωση για τη βελτιωμένη προσφορά της  Socar  και προχωρεί τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Το βελτιωμένο τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ.

Η προσφορά που κατέθεσε η  SOCAR για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ,  εκτός από εξαιρετική εξέλιξη για τη χώρα,  αποτελεί και εξαιρετική ευκαιρία για τη SOCAR που ξεκινάει από την Ελλάδα την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί αφού πρώτα προωθηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασία καθαρά τυπική, αφού, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν συντρέχουν λόγοι απόρριψης.

 «Θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα υπάρξει ακόμη μια θετική εξέλιξη για τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται άλλου είδους συνέργιες πλέον.

Την ίδια στιγμη από την πλευρά της διοίκησης της SOCAR  δηλώνεται ξεκάθαρα, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο www.moneypost.gr η μεγάλη σημασία της ελληνικής αγοράς και της ιδιαίτερης βαρύτητας  που έχει για την εταιρεία η επένδυσή της στη χώρα.

"Μας ενδιαφέρει η επένδυση στην ελληνική αγορά αερίου, γιατί θεωρούμε ότι έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης αφού η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μόνο 17%. Θέλουμε να επενδύσουμε  στην Ελλάδα και να την προμηθεύουμε με φυσικό αέριο. Πραγματοποιούμε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο, ακολουθήσαμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού, αποδεχτήκαμε όλους τους όρους και τις προύποθέσεις αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα τη διαδικασία και θέλουμε να ευοδωθεί", σημειώνει εξηγώντας ότι η προοπτική εισόδου στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Socar.

Ποιά είναι ομως η SOCAR  και γιατί είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Η SOCAR είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη χώρα δηλαδή στην οποία  προσβλέπουν η Ευρωπαϊκή Ένωση  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου  να διαφοροποιήσουν τις πηγές  προμήθειας φυσικού αερίου, στις οποίες σήμερα κυριαρχεί η Gazprom.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε εδω και είκοσι χρόνια, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Αζερμπαιτζάν από τη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα είναι η 68η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με αξία 20 δισ. δολάρια.  Η SOCAR παράγει ετησίως 8.289 τόνους πετρελαίου ή το 20% της παραγωγής του Αζερμπαιτζάν και 6.924 τόνους φυσικούς αερίου ή το 30% της παραγωγής του Αζερμπαιτζάν.

Οι αποφάσεις της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού (TAP  ή Nabuco) που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη, είναι κρίσιμες για τις οικονομίες των χωρών από τις οποίες περνούν οι αγωγοί και λαμβάνονται στις 28 Ιουνίου. Ο αγωγός TAP, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας. Το ανταγωνιστικό σχέδιο είναι ο αγωγός «Ναμπούκο» που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και ανατολικών Βαλκανίων και καταλήγει στην Αυστρία. H κινητικότητα για το γεωπολιτικής σημασίας αυτό θέμα αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του προέδρου Αλίγεφ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή όπου θα έχει συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι.Η αζέρικη Σαχ Ντενίζ είναι κοινοπραξία και περιλαμβάνει εκτός από τη Socar, την Botas, τη British Petroleum ( κατά 25% των μετοχών), τη γαλλική Total (κατά 10%) και τη νορβηγική Statoil (κατά 10%). 

Μαρίνα Πρωτονοταρίου