Με μικρότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, με τον δείκτη PMI να ανέρχεται στις 48,9 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάιο.

Ο δείκτης PMI της Markit ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2012, υπερβαίνοντας  ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 48,1 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Την πιο ενθαρρυντική εικόνα παρουσιάζουν οι χώρες πλην της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου παρατηρείται ο ασθενέστερος ρυθμός συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Με αυτούς τους ρυθμούς περιμένουμε να δούμε σταθεροποίηση το τρίτο τρίμηνο και επιστροφή στην ανάπτυξη το τέταρτο. Η εκτίμηση αυτή συνάδει με τις προβλέψεις των αρμόδιων χάραξης πολιτικής για σημαντική βελτίωση [των οικονομικών συνθηκών] το δεύτερο εξάμηνο του έτους», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα ως προς τη μεταποίηση, παρατηρείται επίσης επιβράδυνση της συρρίκνωσης τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της Markit ανήλθε στις 48,7 μονάδες από 48,3 μονάδες τον Μάιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για οριακή αύξηση στις 48,4 μονάδες.

Όσον αφορά στα επιμέρους κράτη μέλη, στη Γαλλία ο δείκτης μεταποίησης εκτινάχθηκε στα υψηλά 16 μηνών, στις 48,3 μονάδες, ενώ στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλά δύο μηνών.

«Ο προκαταρκτικός PMI υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται στον Ιούνιο, ωστόσο, υπάρχουν καθησυχαστικές ενδείξεις ότι οι πτωτικές τάσεις βρίσκονται σε ύφεση», σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον.