Την κατ' αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, η Socar, η οποία όπως όλα δείχνουν αναλαμβάνει τον έλεγχο του 66% της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Socar, Rovnag Abdullayev, η απόφαση για την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τωρινές υψηλού επιπέδου διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως γράφει σήμερα η αζέρικη εφημερίδα Azernews συμβουλευτικές ομάδες της SOCAR και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της SOCAR και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

«Η SOCAR, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η SOCAR είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σημαίνει την πρόσβαση της αζέρικης εταιρείας στην αγορά της διανομής φυσικού αερίου.